Hamas skal ha gått med på å stanse de voldelige opptøyene langs grensen

Egypt skal ha forhandlet frem en midlertidig avtale mellom Hamas og Israel.

Det israelske forsvaret er forberedt på nye og voldelige protester langs Gaza-grensen tirsdag. (Foto: IDF Spokesperson)
Siden 30. mars 2018 har det pågått demonstrasjoner og voldelige opptøyer langs grensen mot Israel. (Foto: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

En egyptisk delegasjon har etter flere dager med intense forhandlinger klart å lande en avtale mellom Israel og Hamas som angivelig vil sette en stopper for opptøyene og volden langs Gaza-grensen. Det innebærer at palestinerne slutter å sende brannbomber over til Israel, at de ikke lenger vil forsøke å ødelegge grensegjerdet og at de ikke lenger vil prøve å storme grensen.

Det er den London-baserte arabiske avisen Al-Hayat som melder dette.

Siden mars har det vært ukentlig, og i den siste tiden daglige, opptøyer langs Gaza-grensen. I tillegg til at demonstranter har forsøkt å rive ned grensegjerdet mot Israel har de også sendt brannbomber over grensen ved bruk av ballonger og drager. Dette har ført til over 1000 branner i Israel og 30 kvadratkilometer med landbruksområder, skog og mark er blitt ødelagt.

Ifølge den arabiskspråklige avisen har Israel gått med på lettelser i blokaden av Gazastripen i bytte mot at urolighetene langs grensen avtar. Blant annet vil fiskesonen utenfor kysten av Gazastripen bli utvidet.

Avtalen innebærer ikke en slutt i demonstrasjonene langs grensen, men demonstrantene skal ikke lenger bruke vold, eksplosiver og brannbomber.

Det har det siste halvåret vært en svært spent situasjonen langs Gaza-grensen. I sommer toppet det seg da terrorister skjøt flere hundre raketter mot Israel. Det israelske forsvaret svarte på aggresjonen med det største angrepet på Hamas-mål siden Gaza-krigen i 2014. «Vi er én feilvurdering unna ny Gaza-krig», skrev Anna Ahronheim i Jerusalem Post i oktober.

Ifølge palestinske kilder skal det ikke dreie seg om en langsiktig avtale mellom Hamas og Israel, men en avtale som øyeblikkelig stanser opptøyene.

Palestinere prøver å stifte brann på israelsk side ved hjelp av en branndrage. (Foto: IDF, Twitter 8. juni 2018)
Hamas har lovet å stanse branndragene som sendes over grensen. Disse har forårsaket store branner og skader i Israel. (Foto: IDF, Twitter 8. juni 2018)
Forrige artikkelFagutvalgsleder i religion og etikk i Norsk Lektorlag slakter Operasjon Dagsverk
Neste artikkelVil ha generalmajor Aviv Kochavi som sjef for det israelske forsvaret
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.