Hamas vil henrette seks personer for “samarbeid” med Israel

Den palestinske terrororganisasjonen som kontrollerer Gazastripen fortsetter med å dømme folk til døden.

Tre personer ble henrettet ved henging i Gaza. Dette bildet er fra en annen henrettelse. (Foto: Gaza Interior Ministry)
Bildet er fra en offentlig henrettelse på Gazastripen. (Foto: Gaza Interior Ministry)

En militær Hamas-domstol på Gazastripen har nylig dømt fem palestinere og en israelsk innbygger til dødsstraff.

Fem av dem ble dømt til døden ved hengning og den sjette ved skyting.

Dommene ble gjort kjent i en erklæring publisert mandag på nettsiden til det Hamas-styrte innenriksdepartementet, skriver Times of Israel.

Amal, en israelsk kvinne, var ikke til stede og ble dømt in absentia. De fem andre befinner seg på Gazastripen.

Ifølge innenriksdepartementet skal den ene palestineren, med fornavnet Ali, ha blitt rekruttert av israelsk etterretning i år 2000.

Han skal blant annet ha informert Israel om hvor Hamas-lederen Mazen Faqha bodde. Faqha ble skutt og drept i mars 2017 i garasjen utenfor sin egen bolig i en likvidering som ble ansett for å være svært profesjonelt utført.

Fredag ble Mazen Faqha skutt og drept i sin egen garasje på Gaza. (Foto: Qassam)
Hamas-lederen Mazen Faqha ble likvidert i 2017. (Foto: Qassam)

Hamas oppga ikke når dommene vil bli fullbyrdet. Tidligere har Hamas arrangert offentlige henrettelser av personer anklaget for samarbeid med Israel.

Domstolen dømte samtidig åtte andre palestinere til hardt straffarbeid for “samarbeid” med Israel.

Ifølge kunngjøringen på innenriksdepartementets nettside vil palestinere som samarbeider med Israel, ikke unnslippe straff.

«Kollaboratørene bør innse at okkupasjonen [Israel] ikke vil klare å beskytte dem, og at «lovens hånd» vil nå dem», truet talsmann Iyad al-Bozm.

Hamas-regimet på Gazastripen skal ha gjennomført minst 25 henrettelser siden 2007. I den samme perioden har de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden ikke henrettet noen, ifølge den israelske organisasjonen B’Tselem.

Selvstyremyndighetene har lenge kritisert Hamas for henrettelsene fordi de gjennomføres uten godkjennelse fra president Mahmoud Abbas.

Ifølge palestinsk lov må presidenten godkjenne at en dødsdom blir gjennomført. Det har ikke skjedd siden 2006.

Internasjonale organisasjoner har også kritisert Hamas for henrettelsene. Etter at tre Gaza-innbyggere ble henrettet for «samarbeid» med Israel i 2017, skjelte Human Rights Watch (HRW) ut den palestinske terrororganisasjonen.

“Dødstraff er en barbarisk praksis som ikke hører hjemme i en moderne stat. Hamas’ avskyelige henrettelse av tre menn – ansett for å være kollaboratører –  uttrykker svakhet, ikke styrke. Hamas-myndighetene vil aldri oppnå ekte sikkerhet eller stabilitet gjennom eksekusjonspelotonger eller galger,” uttalte HRWs direktør for Midtøsten, Sarah Leah Whitson, i etterkant.

Forrige artikkelI morgen skal LO dumme seg ut for en hel verden
Neste artikkelMilitær operasjon i gang i nord: IDF ødelegger Hizbollahs terrortunneler
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Geir Knutsen kom første gang til Midtøsten som FN-soldat i Libanon i 1984. Til sammen har han bodd i Libanon og Israel i over fire år. Han har vært medlem i MIFF siden 1988. Høsten 2013 begynte han i en deltidsstilling i MIFF og i full stilling fra januar 2016 til sommeren 2020.