Norge ødela sjansene til FN-resolusjon som fordømte Hamas

Hillel Neuer i UN Watch kaller Norges avgjørelse for skammelig og umoralsk.

Fra åpningen av FNs generalforsamling 2015. (Illustrasjonsfoto: FN)
Fra åpningen av FNs generalforsamling 2015. (Illustrasjonsfoto: FN)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

I en avstemming i FNs generalforsamling torsdag kveld norsk tid skulle det stemmes over et resolusjonsforslag som fordømte terrorgruppen Hamas. Forslaget er blitt frontet av USAs avtroppende FN-ambassadør Nikki Haley, som gjentatte ganger har anklaget FN for å være anti-israelsk.

Teksten i resolusjonsforslaget fordømte Hamas for rakettangrepene mot den israelske sivilbefolkningen og ba om en stopp i volden og angrepene.

På forhånd var det knyttet stor spenning til om resolusjonen ville trenge vanlig flertall eller 2/3 flertall. Med et krav om 2/3 flertall ville det være vanskelig å få resolusjonen vedtatt. Det var de arabiske landene som krevde at resolusjonen måtte få 2/3 flertall. Etter en avstemming ble dette kravet vedtatt med 75 mot 72 stemmer. 26 land avsto fra å stemme.

Kravet hadde ikke blitt vedtatt om ikke Norge, Sveits og New Zealand hadde avstått fra å stemme. Norge stemte i motsetning til alle EU-land ikke imot det arabiske kravet om 2/3 flertall, som i realiteten ødela alle sjanser for at resolusjonen skulle bli vedtatt i FNs generalforsamling.

Da hjalp det lite at Norge i neste runde stemte for resolusjonen. 87 land stemte for å fordømme Hamas mens 57 stemte imot. 33 land avsto fra å stemme. Selv om resolusjonen fikk et klart flertall ble den altså ikke vedtatt, på grunn av kravet om 2/3 flertall – som Norge hjalp til med å få gjennom.

Hillel Neuer i UN Watch er ikke nådig når han kommenterer avgjørelsen til Norge, Sveits og New Zealand. “Skam dere”, skriver han på Twitter.

Videre kaller han avgjørelsen for umoralsk og mener disse tre landene ved å avstemme fra å stemme mot det arabiske kravet har hjulpet terrorismen.

Hvis resolusjonen hadde blitt vedtatt hadde det vært første gang at FNs generalforsamling hadde fordømt den islamistiske terrororganisasjonen.

Forrige artikkelNetanyahu: – Takket være Israel har Hizbollah dusinvis, ikke tusenvis, av presisjonsstyrte raketter tilgjengelig
Neste artikkelHva skjedde med jødene i Irak?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.