Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hamas har fått flere og kraftigere raketter til tross for Gaza-blokaden

En terrorist fra Hamas bærer en angrepsrakett. (Illustrasjonsfoto: Zoriah / Flickr.com)
Hamas har en rekke raketter som de bruker til å skyte mot den israelske sivilbefolkningen. (Foto: Zoriah / Flickr.com)
Rakettarsenalet til Hamas skal nå være større enn det var før Gaza-krigen i 2014.

Raketten som mandag ble skutt mot Israel fra Gazastripen var en av de kraftigste som noen gang er skutt av islamistene på Gaza. Raketten fløy nesten 120 kilometer før den traff og totalskadet et bolighus i det sentrale Israel. Sju personer, inkludert to spedbarn, ble såret i angrepet.

I løpet av mer enn ett tiår har den islamistiske militante gruppen Hamas bygget opp et stort arsenal av raketter og granater. Det startet med enkle kortdistanse-raketter, men har nå utviklet seg til kraftige raketter som i realiteten kan treffe hvor som helst i Israel, skriver Yedioth Ahronoth.

Hamas tok full kontroll over Gazastripen i 2007, som førte til at Israel og Egypt iverksatte en blokade av territoriet. Det skulle forhindre at terrorgruppen fikk tilgang på flere våpen, men til tross for blokaden og tre kriger med Israel – den siste i 2014 – har Hamas klart å utvide sitt arsenal.

Gjennom et nettverk av smuglertunneler langs grensen mot Egypt skal Hamas ha klart å få tak i avanserte våpen og råvarer, selv om Egypt stengte de fleste av tunnelene rundt 2013. I fjor skrøt Hamas-sjef Yahiya Sinwar over at gruppen hadde flere raketter enn de hadde før Gaza-krigen i 2014.

Bolighuset ble totalskadet i rakettangrepet.
Et bolighuset ble totalskadet i rakettangrep mandag 25. mars. Sju personer, inkludert to spedbarn, ble såret i angrepet.

Mandagens rakettangrep var det lengste fra Gazastripen siden 2014, da en rakett fra Hamas traff den nordlige byen Haifa, 150 kilometer fra Gaza.

Gabi Siboni, israelsk militæranalytiker, sier Hamas «har en rekke avanserte, presise og effektive våpen». Det inkluderer laserstyrte panservernmissiler og skulderavfyrt antiluftskyts, som begge deler er produsert i Russland.

I november i fjor ble en slik laserstyrt panservenmissil skutt mot en buss nær grensen mot Gaza. En person ble alvorlig skadet i angrepet. Sekunder før bussen eksploderte hadde en gruppe soldater forlatt den. Slike våpen drepte mange israelske soldater i stridsvogn under Libanon-krigen i 2006.

I tillegg til en rekke typer raketter, som iransk-produserte Fajr 5 og syrisk-produserte M-302, har Hamas også en stor mengde granatkastere. Mange av disse skal ha blitt smuglet fra Libya gjennom Egypt og inn til Gazastripen.

Denne illustrasjonen viser at hele Israel er innenfor rekkevidden til enkelte av rakettene i arsenalet til Hamas. (Illustrasjon: IDF)
Denne illustrasjonen viser at hele Israel er innenfor rekkevidden til enkelte av rakettene i arsenalet til Hamas.

Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart