Hamas har fått flere og kraftigere raketter til tross for Gaza-blokaden

Rakettarsenalet til Hamas skal nå være større enn det var før Gaza-krigen i 2014.
En terrorist fra Hamas bærer en angrepsrakett. (Illustrasjonsfoto: Zoriah / Flickr.com)
Hamas har en rekke raketter som de bruker til å skyte mot den israelske sivilbefolkningen. (Foto: Zoriah / Flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Raketten som mandag ble skutt mot Israel fra Gazastripen var en av de kraftigste som noen gang er skutt av islamistene på Gaza. Raketten fløy nesten 120 kilometer før den traff og totalskadet et bolighus i det sentrale Israel. Sju personer, inkludert to spedbarn, ble såret i angrepet.

I løpet av mer enn ett tiår har den islamistiske militante gruppen Hamas bygget opp et stort arsenal av raketter og granater. Det startet med enkle kortdistanse-raketter, men har nå utviklet seg til kraftige raketter som i realiteten kan treffe hvor som helst i Israel, skriver Yedioth Ahronoth.

Hamas tok full kontroll over Gazastripen i 2007, som førte til at Israel og Egypt iverksatte en blokade av territoriet. Det skulle forhindre at terrorgruppen fikk tilgang på flere våpen, men til tross for blokaden og tre kriger med Israel – den siste i 2014 – har Hamas klart å utvide sitt arsenal.

Gjennom et nettverk av smuglertunneler langs grensen mot Egypt skal Hamas ha klart å få tak i avanserte våpen og råvarer, selv om Egypt stengte de fleste av tunnelene rundt 2013. I fjor skrøt Hamas-sjef Yahiya Sinwar over at gruppen hadde flere raketter enn de hadde før Gaza-krigen i 2014.

Bolighuset ble totalskadet i rakettangrepet.
Et bolighuset ble totalskadet i rakettangrep mandag 25. mars. Sju personer, inkludert to spedbarn, ble såret i angrepet.

Mandagens rakettangrep var det lengste fra Gazastripen siden 2014, da en rakett fra Hamas traff den nordlige byen Haifa, 150 kilometer fra Gaza.

Gabi Siboni, israelsk militæranalytiker, sier Hamas «har en rekke avanserte, presise og effektive våpen». Det inkluderer laserstyrte panservernmissiler og skulderavfyrt antiluftskyts, som begge deler er produsert i Russland.

I november i fjor ble en slik laserstyrt panservenmissil skutt mot en buss nær grensen mot Gaza. En person ble alvorlig skadet i angrepet. Sekunder før bussen eksploderte hadde en gruppe soldater forlatt den. Slike våpen drepte mange israelske soldater i stridsvogn under Libanon-krigen i 2006.

I tillegg til en rekke typer raketter, som iransk-produserte Fajr 5 og syrisk-produserte M-302, har Hamas også en stor mengde granatkastere. Mange av disse skal ha blitt smuglet fra Libya gjennom Egypt og inn til Gazastripen.

Denne illustrasjonen viser at hele Israel er innenfor rekkevidden til enkelte av rakettene i arsenalet til Hamas. (Illustrasjon: IDF)
Denne illustrasjonen viser at hele Israel er innenfor rekkevidden til enkelte av rakettene i arsenalet til Hamas.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise