Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israel og Hamas skal ha inngått en seks måneders våpenhvile

Det israelske forsvaret er forberedt på nye og voldelige protester langs Gaza-grensen tirsdag. (Foto: IDF Spokesperson)
Siden 30. mars 2018 har det pågått demonstrasjoner og voldelige opptøyer langs grensen mot Israel. (Foto: IDF)
Terrorgruppen skal stanse de voldelige opptøyene langs grensen mot Israel.

Ifølge rapporter i israelske medier har Israel og Hamas inngått en seks måneders våpenhvile langs grensen mot Israel. Hamas forplikter seg ifølge rapportene til å avslutte de voldelige opptøyene ved grensen, det skal gjenopprettes en buffersone på 300 meter fra grensen og det skal bli slutt på at det sendes drager og ballonger med brannbomber og eksplosiver over grensen. I tillegg skal bli slutt på å forsøke å bryte den maritime grensen mellom Gaza og Israel, skriver nettavisen Times of Israel.

I over ett år har tusenvis, til tider titusenvis, av palestinere protestert langs grensen mot Israel. Det har ofte utviklet seg til voldelige opptøyer. Flere har forsøkt å infiltrere Israel eller ødelegge grensegjerdet. Det er også kastet eksplosiver og skutt mot de israelske soldatene ved grensen. Disse opptøyene lover Hamas nå å stanse.

Til gjengjeld vil Israel blant annet igjen tillate fiske på opptil 15 nautiske mil utenfor kysten av Gaza, det skal legges til rette for FNs kontanter-for-arbeid-program og det skal åpnes forhandlinger om saker som elektrisitet, grenseoverganger, helsetjenester og økonomiske midler. Avtalen skal ha blitt forhandler frem av meklere fra Egypt og FN.

Det er bare noen få uker siden det var en kraftig opptrapping i konflikten. Terroristene på Gaza avfyrt rundt 700 raketter og granater mot det sørlige Israel. Fire israelere ble drept i angrepene. Det israelske forsvaret svarte med å treffe over 300 mål tilknyttet Hamas og Islamsk jihad, blant annet flere rakettutskytningsramper. 25 palestinere ble drept i kampene, de aller fleste medlemmer av terrorgruppene.

Fiskebåter ved havnen i Gaza by. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Israel har igjen utvidet fiskesonen for palestinske fiskere. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart