Israel og Hamas skal ha inngått en seks måneders våpenhvile

Terrorgruppen skal stanse de voldelige opptøyene langs grensen mot Israel.
Det israelske forsvaret er forberedt på nye og voldelige protester langs Gaza-grensen tirsdag. (Foto: IDF Spokesperson)
Siden 30. mars 2018 har det pågått demonstrasjoner og voldelige opptøyer langs grensen mot Israel. (Foto: IDF)

Ifølge rapporter i israelske medier har Israel og Hamas inngått en seks måneders våpenhvile langs grensen mot Israel. Hamas forplikter seg ifølge rapportene til å avslutte de voldelige opptøyene ved grensen, det skal gjenopprettes en buffersone på 300 meter fra grensen og det skal bli slutt på at det sendes drager og ballonger med brannbomber og eksplosiver over grensen. I tillegg skal bli slutt på å forsøke å bryte den maritime grensen mellom Gaza og Israel, skriver nettavisen Times of Israel.

I over ett år har tusenvis, til tider titusenvis, av palestinere protestert langs grensen mot Israel. Det har ofte utviklet seg til voldelige opptøyer. Flere har forsøkt å infiltrere Israel eller ødelegge grensegjerdet. Det er også kastet eksplosiver og skutt mot de israelske soldatene ved grensen. Disse opptøyene lover Hamas nå å stanse.

Til gjengjeld vil Israel blant annet igjen tillate fiske på opptil 15 nautiske mil utenfor kysten av Gaza, det skal legges til rette for FNs kontanter-for-arbeid-program og det skal åpnes forhandlinger om saker som elektrisitet, grenseoverganger, helsetjenester og økonomiske midler. Avtalen skal ha blitt forhandler frem av meklere fra Egypt og FN.

Det er bare noen få uker siden det var en kraftig opptrapping i konflikten. Terroristene på Gaza avfyrt rundt 700 raketter og granater mot det sørlige Israel. Fire israelere ble drept i angrepene. Det israelske forsvaret svarte med å treffe over 300 mål tilknyttet Hamas og Islamsk jihad, blant annet flere rakettutskytningsramper. 25 palestinere ble drept i kampene, de aller fleste medlemmer av terrorgruppene.

Fiskebåter ved havnen i Gaza by. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Israel har igjen utvidet fiskesonen for palestinske fiskere. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise