Israel og Hamas skal ha inngått en seks måneders våpenhvile

Terrorgruppen skal stanse de voldelige opptøyene langs grensen mot Israel.
Det israelske forsvaret er forberedt på nye og voldelige protester langs Gaza-grensen tirsdag. (Foto: IDF Spokesperson)
Siden 30. mars 2018 har det pågått demonstrasjoner og voldelige opptøyer langs grensen mot Israel. (Foto: IDF)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Ifølge rapporter i israelske medier har Israel og Hamas inngått en seks måneders våpenhvile langs grensen mot Israel. Hamas forplikter seg ifølge rapportene til å avslutte de voldelige opptøyene ved grensen, det skal gjenopprettes en buffersone på 300 meter fra grensen og det skal bli slutt på at det sendes drager og ballonger med brannbomber og eksplosiver over grensen. I tillegg skal bli slutt på å forsøke å bryte den maritime grensen mellom Gaza og Israel, skriver nettavisen Times of Israel.

I over ett år har tusenvis, til tider titusenvis, av palestinere protestert langs grensen mot Israel. Det har ofte utviklet seg til voldelige opptøyer. Flere har forsøkt å infiltrere Israel eller ødelegge grensegjerdet. Det er også kastet eksplosiver og skutt mot de israelske soldatene ved grensen. Disse opptøyene lover Hamas nå å stanse.

Til gjengjeld vil Israel blant annet igjen tillate fiske på opptil 15 nautiske mil utenfor kysten av Gaza, det skal legges til rette for FNs kontanter-for-arbeid-program og det skal åpnes forhandlinger om saker som elektrisitet, grenseoverganger, helsetjenester og økonomiske midler. Avtalen skal ha blitt forhandler frem av meklere fra Egypt og FN.

Det er bare noen få uker siden det var en kraftig opptrapping i konflikten. Terroristene på Gaza avfyrt rundt 700 raketter og granater mot det sørlige Israel. Fire israelere ble drept i angrepene. Det israelske forsvaret svarte med å treffe over 300 mål tilknyttet Hamas og Islamsk jihad, blant annet flere rakettutskytningsramper. 25 palestinere ble drept i kampene, de aller fleste medlemmer av terrorgruppene.

Fiskebåter ved havnen i Gaza by. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)
Israel har igjen utvidet fiskesonen for palestinske fiskere. (Illustrasjonsfoto: Proisraeli / Flickr.com / CC)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise