Arabiske land er rasende på Hamas

Kaller det en ærekrenkelse at Ismail Haniyeh deltok i Qasem Soleimanis begravelse.
Hamas-leder Ismail Haniyeh talte i begravelsen til den iranske generalen Qasem Soleimani. (Foto: Khamanei.ir)

Som MIFF skrev mandag deltok Hamas-leder Ismail Haniyeh i begravelsen til den iranske toppgeneralen Qasem Soleimani, som ble drept i et amerikansk droneangrep i Bagdad 3. januar. Deltakelsen har skapt sterke reaksjoner hos flere arabiske land, blant annet Saudi-Arabia og Egypt, skriver Israel Hayom.

Egypterne skal være rasende på at Haniyeh deltok i begravelsen til en av de fremste lederne i Iran, et land som Egypt og andre arabiske land ser på som en regional fiende. Hamas-lederen deltok ikke bare i begravelsen, han holdt også en tale og kondolerte til Irans øverste leder Ayatollah Ali Khamenei.

Både Egypt og Saudi-Arabia skal på forhånd ha bedt Haniyeh om å ikke delta i begravelsen, men advarselen ble ignorert av Hamas-lederen. Egypt, som grenser til Gazastripen, hadde tillatt at Haniyeh fikk reise via Egypt for en runde internasjonal besøk basert på et løfte fra Haniyeh om at han ikke skulle reise til Teheran eller møte noen i det iranske lederskapet.

– Haniyehs besøk i Teheran, hans deltakelse i begravelsen og hans minneord til Soleimani – hvor han kaller [Soleimani] den største støttespilleren av den palestinske motstandsbevegelsen og den palestinske kampen for nasjonal anerkjennelse – var en vanære og intet mindre enn et skammelig angrep på Egypts nasjonale ære, sier en høytstående egyptisk tjenestemann.

Mens Iran er sjiamuslimsk og ønsker et sjiamuslimsk kalifat i Midtøsten, er Egypt, Saudi-Arabia og andre arabiske land for det meste sunnimuslimske. Sjia- og sunnimuslimer har i lange tider vært i konflikt med hverandre. At en Hamas-leder deltar i begravelsen til en iransk leder er et tegn på at Haniyeh og Hamas har valgt side med Iran, mener den egyptiske tjenestemannen.

– Haniyeh og Hamas har valgt side med Iran mens de åpenlyst ignorer den klare beskjeden fra Kairo og andre sunni-arabiske land. Qasem Soleimani er ansvarlig for drapet på tusenvis av sunnimuslimer, også mange palestinere.

Over 4000 palestinere er drept i den syriske borgerkrigen, hvor Soleimani og hans Quds-styrker har vært aktive på Bashar al-Assads side. Haniyeh skal ha unnskyldt besøket til Teheran med at begravelsen til Soleimani var «en spesiell hendelse» som krevde at Hamas-lederen var til stede. Iran har årlig gitt flere hundre millioner kroner til palestinske terrorgrupper på Gaza.

Hamas-leder Ismail Haniyeh stod to rader bak Irans øverste leder Khamanei i Soleimainis begravelse. (Foto: Khamanei.ir)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise