Hamas-sjef får likevel fortsette

«Hardliner» Nizar Awadallah klarte ikke å overvinne Yahya Sinwar.
Først ble det meldt at Yahya Sinwar tapte ledervalget i Hamas, men nå viser det at han blir sittende. (Foto: Skjermdump)

Hamas, terrorgruppen som kontrollerer Gazastripen, skal nylig ha holdt et hemmelig ledervalg. Et valg som kan føre til store implikasjoner for deres forhold til Israel og andre regionale aktører, skriver avisen Israel Hayom.

Onsdag kom det rapporter om at den sittende Hamas-sjefen på Gazastripen, Yahya Sinwar, hadde tapt valget mot «hardliner» Nizar Awadallah. Valget var «ekstremt jevnt», ifølge den Hizbollah-tilknyttede avisen Al-Mayadeen.

Senere kom det motstridende meldinger om at Sinwar likevel ikke hadde tapt ledervalget. Etter en intenst og tett tredje runde skal den sittende sjefen ha gått av med seieren. Valget av Hamas-ledelse gjennomføres i hemmelighet. Dermed blir også tilgangen på informasjon begrenset.

– Yahya Sinwar har blitt valgt for sin andre periode som leder av Hamas’ politiske byrå i Gaza, fra 2021 til 2025, sier Hamas-talsmann Hazim Qasim.

58 år gamle Sinwar er et tidligere høytstående medlem av den militære vingen av Hamas, Izz ad-Din al-Qassam-brigadene. Han satt fengslet i over 20 år på grunn av sin terroraktivitet, men ble løslatt i 2011 i forbindelse med en fangeutveksling. Han har ledet Hamas på Gazastripen siden 2017.

Under Sinwars ledelse har Hamas gått med på flere våpenhviler med Israel. Det har ikke alle i Hamas vært like fornøyd med. Enkelte har også vært misfornøyd med at Sinwar har diskutert en langvarig våpenhvile med Israel.

Nizar Awadallah tapte knepent valget om å bli Hamas-sjef på Gazastripen. Han er mer lojal mot det iranske regimet.

64 år gamle Awadallah har vært medlem av den øverste ledelsen i Hamas siden 2009. Den tidligere lederen av Majlis al-Shura, Hamas sitt rådgivende råd, var en nær rådgiver av Hamas-grunnlegger Ahmed Yassin. I 1989 ble Awadallah fengslet i seks år av Israel på grunn av hans terroraktiviteter.

Han var også en av forhandlerne ved fangeutvekslingen i 2011, som førte til at 1027 palestinske fanger ble løslatt i bytte mot IDF-soldaten Gilad Shalit.

Awadallah regnes også som en nær støttespiller av Hamas-leder Ismail Haniyeh og han antas å ha tette bånd til Teheran og det iranske regimet. Hvis Awadallah hadde blitt valgt ville det vært en stor seier for Iran, som ville fått økt innflytelse på Gaza, skriver Daniel Siryoti i Israel Hayom.

Den palestinske terrorgruppen er delt inn i to rivaliserende leirer. Den ene er lojal til Israels erkefiende Iran og foretrekker militære konfrontasjoner, mens den andre leiren, som er støttet av regionale aktører som Tyrkia og Qatar, foretrekker en mer pragmatisk tilnærming i forholdet til den jødiske staten.

Hamas startet i februar en bred prosess med å velge ledere og lederskap. Prosessen som startet i februar er ventet å bli ferdig i løpet av mars.

Haniyeh
Hamas-leder Ismail Haniyeh talte i begravelsen til den iranske generalen Qasem Soleimani i januar 2020, noe som opprørte flere av gruppens sunnimuslimske støttespillere. Hamas er delt i to leirer, hvor en leir ønsker mer samarbeid med Iran.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise