Israel ødela over 100 km av Hamas-«metroen»

Hamas har bygget flere mil med terrortuneller under tett befolkede områder.
Hamas har bygget et nettverk av tuneller på flere mil. Store deler av tunnelene ligger under tett befolkede områder.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Mens Hamas feirer fredagens våpenhvile som en seier sier det israelske forsvaret (IDF) at deres militære kampanje mot Hamas har vært en stor suksess. Ifølge IDF har de ødelagt over 100 kilometer av terroristenes nettverk av tuneller på Gazastripen. Nettverket omtales som «metroen».

Det enorme nettverket av tunneler blir brukt som skjulested for terrorister, til oppbevaring og produksjon av raketter og til andre terroraktiviteter. Flere titalls kilometer med tuneller er bygget under tett befolkede sivile nabolag på Gazastripen. «Metrostystemet» har kostet Hamas flere titalls millioner kroner og tatt flere år å grave ut. Nå er store deler av det ødelagt.

Hamas bygger mye av denne infrastrukturen under tett befolkede områder for å bruke sivile som levende skjold. Fra tunnelene går det sjakter opp til kommandosenter, våpenproduksjon, våpenlager og andre militære mål bygd i sivile nabolag. Denne illustrasjonen fra IDF viser hvordan det fungerer:

Store deler av de israelske luftangrepene i løpet av den siste militære operasjonen mot Hamas har vært konsentrert mot dette nettverket av tuneller. Målet har vært å sette Hamas sine militære evner langt tilbake.

Når Hamas tar i bruk sivile bygg i sin krigføring mot Israel, så blir det legitime militære mål. IDF sier de handler i samsvar med internasjonal lov, men at de tar så mange forholdsregler som mulig får å unngå sivile tap.

Blant annet ringer IDF til sivile i områder som skal bombes, slik at de skal få tid til å evakuere. Det brukes også noe som kalles for «tak-banker», et missil uten sprengstoff som gir en advarsel om at bygget snart blir angrepet.

Men tross advarsler om innkommende bomber ønsker ikke alle å evakuere.

I tillegg til et nettverk av tuneller under byene på Gazastripen er det også tuneller under grensen til Egypt. Disse brukes blant annet til å smugle inn våpen og utstyr til å produsere raketter. Tidligere har det også vært gravd flere titalls tuneller inn på israelsk territorium, men Israel har brukt sju milliarder kroner på en underjordisk barriere for å forhindre dette.

Den siste tunnelen gravd inn i Israel ble oppdaget i oktober 2020.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise