– Penger til å gjenoppbygge Gaza vil til slutt ende opp i hendene til Hamas

Hamas vil forsyne seg av både penger og materialer som skal gå til gjenoppbyggingen av Gaza.
Hamas vil forsyne seg av penger og materialer som skal gå til gjennoppbyggingen av Gaza, tror israelsk tjenestemann.

Realistisk sett vil det være umulig å forhindre Hamas fra å forsyne seg av materialene og pengene som nå kommer inn til gjenoppbyggingen av Gaza. Det sier en israelsk tjenestemann involvert i forhandlingene mellom Israel, Egypt, FN og USA om rehabiliteringsprosjekter i Gaza etter Operation Guardian of the Walls, det israelske navnet på den siste Gaza-krigen.

Flere land har sagt at de vil donere store summer til gjenoppbyggingen av Gaza, blant annet vil Qatar og Egypt bidra med nesten 10 milliarder kroner til sammen. I tillegg kommer store pengesummer fra flere andre giverland.

Uten israelsk tilstedeværelse på Gazastripen vil det være begrenset med internasjonal tilsyn på hvordan pengene brukes, ifølge tjenestemannen.

– Hamas vil ta sin andel, sier den anonyme kilden til avisen Israel Hayom.

Han mener tiltak Israel kan gjøre for å bremse opprustningen til Hamas er å øke tilsynet av gjenstander som har såkalt dobbeltbruk, det vil si de at de kan brukes både sivilt og militært, som fraktes over grensen fra Israel. I tillegg til å kreve at Egypt styrker sitt tilsyn langs grensen mot Gaza.

Likevel er det vanskelig å unngå syklusen hvor den militære infrastrukturen til Hamas, som ble ødelagt i krigen, blir gjenoppbygget nok en gang.

Siden slutten på den siste krigen har Israel og Egypt forsøkt å finne måter man kan gjenoppbygge Gaza, men ikke Hamas. Også USAs president Joe Biden ønsker å gjenoppbygge Gaza – uten at midlene havner hos Hamas.

Det blir ikke lett, tror den israelske tjenestemannen. Hamas har allerede kunngjort overfor Iran at de er i full gang med å gjenoppbygge sitt arsenal av raketter. Over 4300 raketter ble avfyrt mot Israel i løpet av krigen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise