Stamcelleforskning skaper blodårer

Forskningen vil være til stor hjelp for personer som har opplevd slag, hjerteinfarkt eller tette blodårer andre steder i kroppen.

Menneskeskelige embryonale stamceller som stimuleres i et laboratorium. (Foto: Wikipedia)
Menneskeskelige embryonale stamceller som stimuleres i et laboratorium. (Foto: Wikipedia)

Israels teknologiske institutt Technion og Rambam medisinske senter (begge i Haifa) er de første i verden som har klart å skape nye blodårer ved bruk av embryonale stamceller.

Prosjektet ble ledet av Rambams professor i obstetrikk og gynekologi, Joseph Itskovitz-Eldor, og leder for Technions stamcellelab, doktor Ayelet Dar-Vaknin.

Blodårene er skapt i et så stort antall på labmus, at det viser seg at forskningen kan brukes også til å hjelpe dem som har hjerte- og karsykdommer.

“Udifferensierte” celler
Når eggceller blir befruktet i fosterlivet er de første cellene fortsatt udifferensierte, det vil si at de har mulighet til å bli hvilke som helst celler i kroppen. Etter kjemisk stimulering utvikler de seg etterhvert i ulike retninger, noe som gjør at de etterhvert blir til for eksempel muskelceller eller blodårer i kroppen vår.

Forskningsgruppene ved de to framtredende israelske universitetene i Haifa har klart å bruke disse embryonale cellene og få dem til å utvikle seg til å bli pericytter, eller forløperen til blodårer. Ved å injisere disse pericyttene i leggmuskulatur hos mus som har fått blodårene blokkert, har nye blodårer blitt dannet og muskelcellene har rehabilitert seg.

Siden pericytter kan skapes fra pasientens egne celler, vil pasientens immunforsvar ikke avvise dem.

Forrige artikkel– Norge har mye å lære av Israel
Neste artikkelReaktorarbeidere klager på kreftproblemer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no