Forventet levealder i Israel over 80 år

Forventet levealder i Israel har steget til nesten 81 år, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Det er to år mer enn for ti år siden.

Illustrasjon: flickr.com
Illustrasjon: flickr.com

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

80,8 år er nå forventet levealder for israelere. Tilbake i perioden 1998-2002 var forventet levealder to år mindre.

Den gjennomsnittlige levealderen i perioden 2005-2009, som statistikkbyråets siste statistikk bygger på, varierte ganske kraftig innad i Israel. Byen Ra’anana, som ligger sentralt i Israel og har mange rike innbyggere, hadde en gjennomsnittlig levealder på 85,5 år. Deretter fulgte Modi’in-Maccabim-Re’ut med 84,1 år og Beit Shemesh med 83.

På bunnen av skalaen kommer den beduinske landsbyen Rahat, der innbyggerne i snitt lever til de er 77,1 år gamle, mens araberne i Nasaret lever til de er 77,9 år. Gapet mellom topp og bunn er altså 8,4 år, skriver Ha’aretz. Tilsvarende ulikheter i levealder ser man også mellom rike og fattige bydeler i Oslo.

Det israelske samfunnet er på god vei mot å bremse “helsegapet” mellom de ulike minoritetene i Israel. I 1998-2002 var nemlig gapet mellom topp og bunn fire måneder lengre. Men som følge av den intensive stamcelle-forskningen som foregår i Israel, forventer en at dette gapet vil øke ytterligere i årene som kommer. De svært kostbare, men effektive behandlingsmetodene dette vil skape, kommer kun unntaksvis til å bli dekket av den obligatoriske helseforsikringen, og det vil derfor være de rike med ekstra privat forsikring som kan nyte godt av dette.

Forrige artikkelNetanyahu i Adresseavisen
Neste artikkelAngrepet med syre for sin Israel-støtte
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no