Israelske forskere bak mulig gjennombrudd i behandling av Alzheimers sykdom

Det pågår mye forskning rundt omkring i verden for å løse Alzheimers-gåten. Forskere ved universitetet i Tel Aviv har utviklet en ny og lovende behandling av sykdommen.

Tel Aviv Universitet - avdeling for biovitenskap (Foto: Wikipedia Commons)
Tel Aviv Universitet - avdeling for biovitenskap (Foto: Wikipedia Commons)

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

Alzheimers sykdom er den mest vanlige typen demens, og betyr at hjerneceller blir skadet eller går tapt. Vanligvis utvikler sykdommen seg langsomt over mange år.

Ifølge den britiske nettsiden Alzheimer’s Disease International led nesten 44 millioner mennesker av demens på verdensbasis i 2014.

Forskere ved universitetet i Tel Aviv kan nå ha utviklet en metode for å behandle pasienter som lider av Alzheimers sykdom. Det skriver Times of Israel i en artikkel publisert 5. oktober 2016.

Resultatet av forskningen, som har vært et samarbeid mellom universitetet i Tel Aviv og det California-baserte kommersielle selskapet Artery Ltd, ble publisert i Journal of Alzheimer’s Disease i september.

På venstre side ser du en normal fullt utvokst hjerne, mens til høyre ser du skadene på hjernen til en voksen person med Alzheimers. (Illustrasjon: Wikimedia Commons)
Tegningen til venstre viser en normal hjerne. Til høyre er hjernen til en voksen person med Alzheimers. (Illustrasjon: Wikimedia Commons)

Fra før er det kjent at man i rundt 60 prosent av Alzheimers-pasientene finner en “syk” variant av et gen, kalt APOE4. I friske mennesker finnes genet i en “frisk” variant, kalt APOE3.

De israelske forskerne, ledet av professor Daniel Michaelson, har utviklet en metode for å måle egenskapene, og deretter forandre det “syke” APOE4-genet til et “friskt” APOE3-gen.

I laboratorieforsøk med genetisk modifiserte og syke mus kunne forskerne observere at de var forvirret og desorienterte før behandling, men etter behandling klarte de å finne igjen en nedsunket øy midt i en kunstig dam.

Professor Daniel Michaelson (Foto: Tel Aviv Universitet)

Professor Daniel Michaelson (Foto: Tel Aviv Universitet)

Science Daily er en nettside for nyheter innen forskning. I en artikkel publisert 5. oktober fremkommer flere detaljer om forskningen.

– APOE4-genet er et veldig viktig og uutforsket område. Et friskt APOE-gen fungerer som en kontaktflate for å transportere lipider inn og ut av celler. Lipider er naturlige molekyler som inkluderer fett, kolesterol, fettoppløste vitaminer og andre komponenter som er nødvendige for cellenes helse. Mens APOE3 gjør det på en effektiv måte, er APOE4-varianten svekket. Vi vet at APOE4 flytter færre lipider, så vi bestemte oss for å lete etter metoder for å motvirke denne svekkelsen, sier Michaelson i artikkelen.

– Deretter begynte vi å teste for terapeutiske behandlinger rettet mot APOE4-genet. Vi fokuserte på en samling av proteiner kalt ABCA1 som forsyner lipider til APOE4. Vi fant ut at vi kunne motvirke de negative virkningene av APOE4 ved å aktivere ABCA1. Det førte til en reversering av musenes hjerneskade og deres svekkede hukommelse. Mus som hadde glemt vanlige objekter – som for eksempel Coca Cola-flasker – kjente dem plutselig igjen.

Professoren understreket at dette bare er én retning i forsøkene på å finne en kur for sykdommen.

– Finnes det én magisk løsning? Én behandling som dekker alle aspektene ved Alzheimer? Det er lite trolig. Derfor er det nødvendig å fokusere på bestemte segment av befolkningen og utvikle behandlinger rettet mot genetiske risikofaktorer for sykdommen, som for eksempel APOE4, avsluttet professoren.

 

 

Forrige artikkelArgumenterer for sameksistens mellom jøder og arabere
Neste artikkel– Har du en skriver i lomma?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.