Revolusjonerende israelsk teknologi kan redde hundretusenvis av liv i året

Israelske forskere har klart å utvikle en blodprøve som kan avdekke lungekreft.

Slik ser lungekreft-celler ut. Nå har israelske forskere funnet ut hvordan de kan avdekkes på en blodprøve. (Foto: Welcome Images/Flickr)
Slik ser lungekreft-celler ut. Nå har israelske forskere funnet ut hvordan de kan avdekkes på en blodprøve. (Foto: Welcome Images/Flickr)

Israelske forskere fra det Rehovot-baserte selskapet Nucleix har lykkes i å utvikle en blodprøve som kan diagnostisere lungekreft. Det er første gang noen har klart å utvikle en slik revolusjonerende teknologi. Den nye testen kan diagnostisere sykdommen lenge før den sprer seg i kroppen og dermed øker sjansene for å overleve. Mange med lungekreft dør bare måneder etter at de har fått diagnosen.

– Dette er en fantastisk prestasjon etter åtte års arbeid. Testen er utviklet her i Israel. Vi gikk med en drøm om å gjøre et betydelig bidrag til menneskeheten og kunne være med og redde liv. Vi er overbevist om at denne testen vil redde flere hundre tusen liv i året over hele verden, sier en stolt Elon Ganor til avisen Israel Hayom.

Hvert år får rundt 1,8 millioner mennesker diagnosen lungekreft. Av disse dør nesten 1,6 millioner innen ett år etter at sykdommen er påvist. Lungekreft blir ved de fleste tilfeller oppdaget ved en tilfeldighet, ved rutinekontroll (screening), eller som en følge av symptomer som langvarig hoste, blodig hoste, pusteproblemer og vekttap.

Lungekreft kan nå avdekkes ved blodprøve og redde flere hundre tusen liv. (Foto: Welcome Images)
Lungekreft kan nå avdekkes ved blodprøve. Det kan redde mange liv. (Foto: Welcome Images)

Diagnostisering av sykdommen er normalt gjort med en CT-scanner, men disse er svært unøyaktige. Den nye testen er utviklet av Dr. Elon Ganor, administrerende direktør i Nucleix, sammen med kollegene Dr. Danny Frumkin, Dr. Adam Wasserstrom og Dr. Ofer Shapira. Testen er basert på kreftens genetiske kode.

Cytosin er en av de fire hovedbasene som finnes i DNA og den holdes sammen av tre hydrogenbindinger. En studie utført av professor Haim Cedar fra Hebrew University i Jerusalem avdekket at de tre hydrogenbindingene fungerer som en slags av-og-på knapp som aktiverer, eller deaktiverer, forskjellige gener og avgjør hvor mottakelige vi er for kreft og andre sykdommer. Når en endring skjer i det samme molekylet, vil det produseres celler og resultere i dannelsen av kreftsvulster.

De israelske forskerne klarte å isolere denne endringen og kunne dermed utvikle en blodprøve som identifiserte dannelsen av kreftsvulster. To studier er blitt gjennomført med 170 frivillige i hver studie. 70 av deltakerne hadde lungekreft mens de 100 andre tilhørte risikogruppen for lungekreft, for eksempel ved at de var storrøykere, men uten at de hadde sykdommen.

Resultatet viste en spesifisitet på 94 prosent (det vil si at 94 prosent av de friske ble identifisert som friske) og en sensitivitet på 75 prosent (lungekreft ble påvist hos 75 prosent av dem som faktisk var syke). Dette er en svært høy grad av nøyaktighet.

Forskerne tror testen vil være på markedet innen to år og rettet inn mot storrøykere over 50 år, eller de som blir utsatt for mye passiv røyking.

Forrige artikkel– Arbeiderpartiet gjorde «en feil» i innstillingen om boikott
Neste artikkelFlere israelske ledere truet på livet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.