Israelske forskere med ny ALS-behandling

Behandlingen skal også kunne hjelpe pasienter med Alzheimers og Parkinsons.

En illustrasjon av den nevrologiske prosessen som fører til ALS. (Foto: Skjermdump YouTube)
En illustrasjon av den nevrologiske prosessen som fører til ALS. (Foto: Skjermdump YouTube)

Forskere på Ben-Gurion universitet i Israel har gjort et gjennombrudd i behandlingen av amyotrofisk lateralsklerose (ALS), skriver den israelske avisen Times of Israel. ALS  er en nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen. Sykdommen er per dags dato uhelbredelig og gjennomsnittlig levetid etter diagnosetidspunkt er tre til fire år. Sykdommen debuterer oftest etter 50-års alder.

Nå har israelerne klart å bremse sykdommens fremgang. De har avdekket en metode for å stoppe økende aktivitet av gliaceller, som skader og ødelegger kroppens motoriske nerver. Dermed blir sentralnervesystemets immunforsvar gjenopprettet, noe som fører til høyere forventet levealder hos ALS-pasienter.

– Vi fant en måte å hindre gliaceller fra å angripe og drepe sunne hjerneceller, sier doktor Rachel Lichtenstein, en av forskerne bak det medisinske gjennombruddet.

Forskerne tok utgangspunkt i en allerede godkjent medisin, som vanligvis brukes til å behandle enkelte autoimmune sykdommer og enkelte typer kreft, for å skape et nytt molekyl som kan brukes til behandling av ALS.

– Våre eksperimentelle resultater på mus med ALS viste en betydelig økning i forventet levealder. Siden medisinen allerede er godkjent tror vi at det bare trengs en begrenset preklinisk testing for å nå klinisk fase tidligere enn andre tiltak, sier de.

Forskerne håper den nye medisinen også kan brukes til å behandle en rekke andre degenerative hjernesykdommer, som Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom.

– Dette kan også få store konsekvenser for forventet levealder hos andre pasienter med nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Behandlingen vår kan vise seg å være effektiv for å styrke den selvrensende mekanismen i den menneskelige hjernen, og dermed forbedre livet til millioner av mennesker, sier doktor Ora Horovitz, visepresident for forretningsutvikling ved universitet.

Forskerne i Israel jobber nå med å finne et farmasøytisk selskap å samarbeide med.

Forrige artikkelSodaStream best i test hos TV2
Neste artikkelPalestinske myndigheter har brukt 9,5 milliarder kroner på lønn til terrorister de siste fire årene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.