Israelske forskere med ny ALS-behandling

Behandlingen skal også kunne hjelpe pasienter med Alzheimers og Parkinsons.
En illustrasjon av den nevrologiske prosessen som fører til ALS. (Foto: Skjermdump YouTube)
En illustrasjon av den nevrologiske prosessen som fører til ALS. (Foto: Skjermdump YouTube)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Forskere på Ben-Gurion universitet i Israel har gjort et gjennombrudd i behandlingen av amyotrofisk lateralsklerose (ALS), skriver den israelske avisen Times of Israel. ALS  er en nervesykdom som angriper motoriske nerveceller i ryggmargen og hjernen. Sykdommen er per dags dato uhelbredelig og gjennomsnittlig levetid etter diagnosetidspunkt er tre til fire år. Sykdommen debuterer oftest etter 50-års alder.

Nå har israelerne klart å bremse sykdommens fremgang. De har avdekket en metode for å stoppe økende aktivitet av gliaceller, som skader og ødelegger kroppens motoriske nerver. Dermed blir sentralnervesystemets immunforsvar gjenopprettet, noe som fører til høyere forventet levealder hos ALS-pasienter.

– Vi fant en måte å hindre gliaceller fra å angripe og drepe sunne hjerneceller, sier doktor Rachel Lichtenstein, en av forskerne bak det medisinske gjennombruddet.

Forskerne tok utgangspunkt i en allerede godkjent medisin, som vanligvis brukes til å behandle enkelte autoimmune sykdommer og enkelte typer kreft, for å skape et nytt molekyl som kan brukes til behandling av ALS.

– Våre eksperimentelle resultater på mus med ALS viste en betydelig økning i forventet levealder. Siden medisinen allerede er godkjent tror vi at det bare trengs en begrenset preklinisk testing for å nå klinisk fase tidligere enn andre tiltak, sier de.

Forskerne håper den nye medisinen også kan brukes til å behandle en rekke andre degenerative hjernesykdommer, som Alzheimers sykdom og Parkinsons sykdom.

– Dette kan også få store konsekvenser for forventet levealder hos andre pasienter med nevrodegenerative sykdommer som Alzheimers og Parkinsons. Behandlingen vår kan vise seg å være effektiv for å styrke den selvrensende mekanismen i den menneskelige hjernen, og dermed forbedre livet til millioner av mennesker, sier doktor Ora Horovitz, visepresident for forretningsutvikling ved universitet.

Forskerne i Israel jobber nå med å finne et farmasøytisk selskap å samarbeide med.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise