Sunnaas sykehus fikk israelsk gå-robot

Den moderne teknologien er en gave fra Israel og Stiftelsen Morgenstjernen.

Ryggmargsskadde Knut Ølstad tester ut ReWalk mens ambassadør Raphael Shutz følger med. (Foto: Den israelske ambassaden)
Ryggmargsskadde Knut Ølstad tester ut ReWalk mens ambassadør Raphael Shutz følger med. (Foto: Den israelske ambassaden)

Israel og Stiftelsen Morgenstjernen har donerert den israelske nyvinningen ReWalk eksoskjelett til Sunnaas sykehus. Gaven ble overrakt sykehuset av Eirik Daniel Hansen i Stiftelsen Morgenstjernen og Israels ambassadør Raphael Schutz.

– ReWalk er utviklet i Israel, og er et eksempel på det høyteknologiske og innovative miljøet i landet som har flest oppstartsselskaper per innbygger i hele verden. Sunnaas er en ledende aktør innen rehabilitering, og vi håper eksoskjelettet kan bidra godt i sykehusets viktige arbeid. Vi er svært glade over å se at roboten allerede er i bruk, forteller ambassadør Raphael Schutz i en pressemelding.

Den israelske teknologien gjør det mulig for personer med ryggmargsskader å stå oppreist, gå og snu seg rundt. Ja, til og med å gå i trapper. ReWalk Robotics er verdensledende på dette feltet, og i 2013 deltok testpiloten i Tel Aviv Maraton.

Roboter kan åpne nye muligheter for personer med svekket funksjonsnivå etter skader. Utprøving av robotteknologi er viktig for Sunnaas sykehus, landets største spesialsykehus innen fysikalsk medisin og rehabilitering. Apparatet monteres på kroppen og gir kraft til hofte- og knebevegelser. Med opplæring og trening kan personen selv styre roboten, som har 200 individuelle tilpasninger.

– Sunnaas sykehus er svært takknemlig for denne gaven fra Israel og Stiftelsen Morgenstjernen. Vi jobber for å hjelpe personer med skader i bevegelsesapparatet til et aktivt liv og samfunnsdeltakelse. Slike gå-roboter kan bli viktige hjelpemidler, men vi trenger mer erfaring. Utprøving av ReWalk og en tilsvarende robot vi har jobbet med en stund, gir verdifull kunnskap som Sunnaas vil bruke og spre til andre behandlingsmiljøer, sier Einar Magnus Strand, sykehusdirektør ved Sunnaas.

De siste ukene har en gruppe fysioterapeuter og ryggmargsskadde Knut Ølstad testet gå-roboten. Personell fra ReWalk Robotics har trent sykehusets personale.

ReWalk eksoskjelett skal også presenteres under Norges største teknologi- og forskningsfestival Cutting Edge i Forskningsparken i Oslo tirsdag 26. september med scenearrangement og stand.

Her kan du se sykehusets første test av teknologien:

Forrige artikkelTerroristene motiveres av håp
Neste artikkelNektet å møte Sveriges statsminister
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.