Sjekk denne utrolige oppfinnelsen

Israelske forskere har utviklet en limpistol som limer kroppen sammen etter skader.

Forskere ved Technion i Israel har utviklet et limpistol som kan brukes til å lime sammen store sår. (Foto: Technion)

Forskere ved Technion, Israels tekniske institutt, har utviklet en limpistol som limer kroppen sammen igjen etter at den er utsatt for alvorlige skader, skriver nettavisen Times of Israel.

I dag brukes nåler og stifter ved alvorlige skader, men denne behandlingen har flere ulemper: Den kan være smertefull, etterlater arr, krever at legene er svært dyktige og må noen ganger fjernes etter at vevet har grodd. Sting på tarmene, lunger og blodkar ender ofte opp med å lekke og krever derfor en tetningsmasse.

Professor Boaz Mizrahi har ledet forskningen ved det israelske universitet. (Foto: Technion)

Det medisinske limet som forskerne har utviklet er en «to-i-ett» løsning, sier professor Boaz Mizrahi, leder av Biomateriale-avdelingen ved Technion. Limpistolen erstatter både stingene og tetningsmassen, og fungerer mot både ytre og indre skader.

Medisinsk lim brukes allerede i dag i dermatologi, kirurgi og andre områder, men limene som i dag brukes til å erstatte nålene og stiftene har store begrensninger. Blant annet er de veldig giftig og kan bare brukes på hudens overflate. I tillegg kan herding av limet gjøre organet mindre fleksibelt eller at adhesjonen ikke blir tilstrekkelig sterk.

Disse begrensningene har gjort at forskere har jaktet på et lim som passer for forskjellige vev, som ikke er giftig og som er fleksibelt etter herdring. Et slikt lim må også kunne brytes ned i kroppen etter at vevet er limt sammen.

Mizhrai jobbet med doktorgradsstudent Alona Shagan på prosjektet og sammen har de kommet opp med et «veldig sterkt, ikke-giftig lim som forblir fleksibelt etter at det har størknet».

En varm limpistol brukes til å smelte limet og smøre det på det skadet vev. Limpistolen varmer limet til rett over kroppstemperatur, slik at det ikke skal forårsake brannskader. Etter at limet er påført vil det raskt herdes, før det brytes ned i løpet av få uker. Limet er også egnet til bruk på innsiden av kroppen og det er fire ganger så sterkt som eksisterende produkter som brukes til dette formålet. Test på celler og laboratoriedyr viste at limet var effektivt og ikke giftig.

Forskerne tror det det nye limet vil føre til en utvikling av produkter som vil redusere bruken av sting og stifter, og som gjør at pasientene blir fortere friske og får mindre arr.

Technion har patentert teknologien. Siden komponentene er laget av materialer som tidligere er blitt godkjent av US Food and Drug Administration (FDA), så håper Mizrahi at «produktet kan komme på markedet innen to til tre år». Technion ser nå etter en kommersiell partner for å få teknologien ut på markedet.

Forrige artikkelGantz tror få ord skal gi seier
Neste artikkelDet juridiske lappeteppet på Vestbredden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.