Israel fraråder alle reiser utenlands

Er det første landet i verden som fraråder reiser utenlands på grunn av virusfrykt.

Passasjerer blir kontrollert på Malpensa-flyplassen i Milano i Italia. Alle israelere som kommer fra Italia må i karantene.

Helsedepartementet i Israel skriver i en uvanlig og dramatisk kunngjøring onsdag at de fraråder israelere å reise utenlands med mindre det er strengt nødvendig. Dette skal være et forsøk på å isolere landet fra utbruddet av coronaviruset, som nå sprer seg over hele verden, skriver Times of Israel.

«Ikke reis hvis du ikke virkelig har behov for det», skriver departementet.

Israel er dermed det første landet i verden som fraråder reiser internasjonalt på grunn av coronaviruset. Siden utbruddet startet i Kina i desember er over 80.000 smittet og nesten 2800 har så langt dødd – de aller fleste i Kina.

Kunngjøringen kommer etter at en rekke land har meldt at de hadde fått viruset og ukontrollerte utbrudd i Tyskland, Italia og andre europeiske land.

Hvis man likevel reiser utenlands frarådes alle reiser til Italia. Alle israelere som returnerer fra Italia blir beordret til hjemmekarantene i to uker.

Israel har allerede stengt grensene for innreise for utlendinger som har vært i Kina, Hong Kong, Macau, Thailand, Singapore, Sør-Korea og Japan de siste 14 dagene.

Helsedepartementet anbefaler også at alle internasjonale konferanser og samlinger i Israel som er planlagt de kommende månedene blir avlyst eller utsatt. De fraråder også israelere å reise til slike konferanser utenlands.

Ikke alle er fornøyd med reiserådet. Flere mener det skaper unødvendig panikk og at det forårsaker økonomisk og diplomatisk skade på landet. Departementet har svart på kritikken med at det er bedre å være føre var.

Foreløpig er det bare påvist to tilfeller av coronaviruset i Israel – begge de smittede var ombord et cruiseskip utenfor Japan hvor flere hundre personer ble smittet. De ble fraktet til Israel og satt i karantene da de ankom landet.

OPPDATERT: En israeler som hadde oppholdt seg i Italia har nå fått påvist coronaviruset i Israel. Han ligger nå i karantene på sykehus. Totalt er over 1500 israelere i karantene, enten på sykehus eller hjemme. Israel har også besluttet å nekte innreise for alle italienere som følge av utbruddet der.

Kunngjøringen fra helsedepartementet er dramatiske nyheter for israelske flyselskap. El Al sier de ikke var varslet på forhånd om reiserådet. Selskapet har allerede tapt titalls millioner kroner på virusutbruddet. Nå frykter de en økonomisk kollaps i løpet av få uker som følge av at alle reiser blir frarådet.

Natt til tirsdag ble sikkerheten brutt på Ben Gurion flyplass, av to palestinere som hadde kjørt seg vill. (Foto: I Wish I Was Flying, flickr.com)
Det israelske flyselskapet El Al frykter for økonomisk kollaps etter at myndighetene fraråder reiser utenlands. (Foto: Flickr)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise