Med kobberpulver fra Norge skal israelsk munnbind stanse korona

Det norske selskapet Nordox har sendt 15 tonn med kobberpulver til Israel.

Maskene som det israelske selskapet MedCu produserer inneholder kobberpulver som produserer i Norge. (Foto: MedCu)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det israelske selskapet MedCu produserer et selvsteriliserende munnbind, som tar knekken på koronaviruset og andre virus i løpet av 30 minutter. Munnbindet er solgt til Kina og skal snart markedsføres til flere andre land.

– Studier viser at 99,99 prosent av virusene som kommer i kontakt med vår maske blir brutt ned i løpet av bare 30 minutter, sier Gadi Borochov, mikrobiolog i MedCu, i et intervju med nettstedet Israel 21c.

MedCu bruker kobberpulver, som nøytraliserer virus, i maskene. Mens vanlige munnbind kun kan brukes i kortere perioder, kan munnbindene til MedCu brukes i lang tid. Når maskene blir kastet, som vanlig etter flere dager, utgjør de ingen smittetrussel, siden alle partiklene er nøytralisert.

– Etterspørselen er endeløs. Hele den vestlige verden er nå på jakt etter masker som gjør det mulig for folk å begynne å komme tilbake på jobb og samtidig være beskyttet mot eksponering for viruset, sier MedCo-sjef Danny Lustiger.

De israelske kobber-maskene produseres med råvarer fra fabrikken Nordox på Helsyr i Oslo, skriver Aftenposten/E24. På Nordox jobber 73 ansatte med å smelte ned resirkulert kobber som omdannes til pulver. Det er dette pulveret det israelske selskapet blander inn i sine munnbind.

– Når kobber kommer i kontakt med dråper, så løser det seg opp og slipper ut kobberioner. Disse deaktiverer virus, sier administrerende direktør Lars Tomasgaard til Aftenposten/E24.

Det norske selskapet har sendt råvarer til Israel i flere år, men koronapandemien har gjort at bestillingene fra Israel har økt betraktelig. Tidligere ble det bestilt noen hundre kilo i året, men nå har det israelske selskapet bestilt flere titalls tonn med råvarer. Hittil har Nordox sendt rundt 15 tonn kobberoksid til Israel – og mer skal det bli i tiden framover.

– Etter at helsesektoren kjøpte opp store mengder munnbind og masker, har det vært vanskelig for andre sektorer å få tak i smittevernutstyr. Vi tror det vil produseres veldig mye mer fremover, sier Tomasgaard til avisen.

Direktør Lars Tomasgaard ved Nordox viser frem munnbindet som produseres i Israel med norske råvarer. (Foto: Nordox)
Forrige artikkelIsrael er fjernet fra ny bibeloversettelse
Neste artikkelSvensk journalist forteller hvorfor han skiftet syn på konflikten
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.