Skal teste ut koronamedisin på pasienter i Israel

Legemidlet har vist gode resultater i dyretester.

Et potensiell medisin mot koronaviruset skal testes ut på pasienter i Israel. (Illustrasjonsfoto: Pixbay)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Et legemiddel som har vist lovende resultater mot koronavirus skal bli testet ut på fire sykehus i Israel, som en del av en global studie som involverer 40 kliniske sentre, skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Legemidlet Selinexor, eller XPOVIO som det markedsføres som i USA, var utviklet av det onkologi-fokuserte farmasøytiske selskapet Karyopharm. Den israelske forskeren Sharon Shacham var med å etablere firmaet i 2008. Selskapet har hovedkontor i USA, men har et regionalt kontor i Israel.

– I vår forskning er vi opptatt av å utvikle medisiner som også kan brukes til andre formål, sier Anat Haas Mizrahi ved Karyopharms israelske avdeling.

XPOVIO ble utviklet for å behandle pasienter med tilbakefall eller refraktær benmargskreft. Legemidlet er godkjent av det amerikanske FDA til dette formålet. Imidlertid har det vist seg som et potensielt verktøy i kampen mot koronaviruset. Derfor trengs det kliniske studier for å vurdere hvor effektivt legemidlet er mot korona, forteller Haas Mizrahi.

Anat Haas Mizrahi sier det var viktig for selskapet å gjennomføre studier i Israel. (Foto: Karyopharm)

– En av studiene våre var fokusert på virussykdommer, og vi testet medisinen på flere av dem. Da koronaviruset dukket opp bestemte vi oss for å se på vår data og informasjon, og vi innså at dette kunne være et alternativ som aktuell behandling for COVID-19 [korona], sier hun.

For en måneds tid siden begynte selskapet å jobbe døgnet rundt med behandlingen. De innså at legemidlet hadde potensiale til å forstyrre replikasjonen av viruset og gi en betennelsesdempende effekt, inkludert mot luftveisinfeksjoner. Tester ble i første omgang utført på flere dyremodeller.

– Med XPOVIO kan vi angripe COVID-19 antiviralt og antiinflammatorisk, noe som vil redusere sykdomsbyrden i alle aspekter som er viktige for pasientpopulasjonen, sier Dayana Michel, medisinsk direktør i Karyopharm.

– For å bekrefte at det vi trodde var korrekt, så gjennomførte vi to studier på dyr hvor infeksjonen ligner en menneskelig virusinfeksjon. Det vi har sett i to forskjellige eksperimenter er at produksjonen av viruset ble hemmet med 90 prosent ved en lav dose, legger direktøren til.

Behandlingen inkluderer å ta medisinen oralt tre ganger i uken, i en to ukers periode. Denne perioden kan forlenges til en måned hvis det er nødvendig.

– Vi ser etter pasienter som er alvorlig syke, men som enda ikke er intubert. Vi tror det er i dette vinduet vi kan ha en innvirkning, forklarer Michel.

Den kliniske studien vil involvere 230 pasienter i USA, Europa og Israel. Å gjennomføre deler av studien i Israel var svært viktig for Karyopharm.

– Vi er veldig opptatt av det israelske samfunnet, forteller Haas Mizrahi.

Karyopharm regner med at den kliniske testen er fullført om tre måneder.

Forrige artikkelFra søndag kveld kan du se filmen om tre israelere som redder verden
Neste artikkelFant håndgranat på FN-skole
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.