– Israel har mistet kontrollen over koronapandemien

Professor Eli Wachsman ved Weizmann-instituttet mener regjeringen må ta grep.

I starten av juni var det 2000 pågående smittetilfeller i Israel. Ved utgangen av juni hadde det økt til 6500. (Foto: MDA)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Professor Eli Wachsman ved Weizmann-instituttet mener Israel har mistet kontrollen over koronapandemien. Den tidligere korona-rådgiveren for den israelske regjeringen viser til de mange nye smittetilfellene de siste ukene.

Wachsman, som ledet et team av rådgivere i starten av pandemien, mener regjeringen og helsemyndighetene må iverksette øyeblikkelige tiltak for å forhindre en ny nedstengning av landet i løpet av de kommende ukene.

I et intervju med avisen Yedioth Ahronot foreslår den anerkjente professoren to tiltak som regjeringen kan iverksette for å unngå en ny nedstengning.

– Først må vi minimere smittefrekvensen ved å iverksette et landsdekkende tiltak for å sikre sosial distanse på offentlige steder. Dette kan gjennomføres ved å forby sosiale sammenkomster på flere enn sju personer, sier han.

Dette er et tiltak han mener må bli gjennomført fort som overhodet mulig.

– Det andre steget er å overføre myndighet til å føre tilsyn med pandemien fra de operative organene i Helsedepartementet og det offentlige helsevesen til en akuttenhet, som opprettes av departementet, legger han til.

Professoren frykter Israel vil gå mot en ny nedstengning av hele landet i løpet av tre til fire uker, hvis ikke myndighetene tar grep i tide.

– Gjør vi disse grepene nå, så vi vil eliminere faren for en ny nedstengning, som vil gå hardt utover landets økonomi, forklarer Wachsman.

Israel så lenge ut til å ha pandemien under god kontroll, men smittetilfellene har økt i takt med at landet har lettet på restriksjonene igjen. I begynnelsen av juni var det bare i underkant av 2000 aktive smittetilfeller i Israel. Ved utgangen av juni er det over 6500 aktive smittetilfeller i landet. Wachsman mener det er to grunner til at Israel mistet kontrollen over utbruddet.

– For det første kom lettelsene i restriksjonene for tidlig. For det andre hadde vi ikke en mekanisme for å forhindre lokale utbrudd ved å stanse smittekilden, forteller han.

Han viser til at statsminister Benjamin Netanyahu vil at alle som har vært i kontakt med en smittet person skal identifiseres i løpet av 48 timer. Dette er myndighetene foreløpig langt unna å klare. I halvparten av smittetilfellene klarer ikke helsemyndighetene engang å spore smittekilden.

– Det viser at vi er ineffektive i å stoppe spredningen, mener professoren.

Fredag ble det påvist 668 nye påviste tilfeller av korona, det høyeste antallet siden starten av april, men tallet sank betraktelig både lørdag og søndag. Så langt har 319 personer dødd av viruset i Israel. 212 personer er så syke at de får behandling på sykehus. Tilstanden er alvorlig for 46 av dem.

Professor Eli Wachsman ved Weizmann-instituttet.
Forrige artikkelNetanyahu: – Jeg er klar for nye forhandlinger med palestinerne
Neste artikkelPalestinerne sier de vil forhandle med Israel igjen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.