Myndighetene frykter koronaspredning etter tettpakket demonstrasjon

Over 10 000 israelere demonstrerte mot den økonomiske krisen, på Kikar Rabin i Tel Aviv lørdag kveld.
De israelske helsemyndighetene frykter at den store demonstrasjonen på Kikar Rabin i Tel Aviv lørdag kveld vil få koronasmitten til å spre seg ytterligere. (Foto: @Itai_Leshem)
De israelske helsemyndighetene frykter at den store demonstrasjonen på Kikar Rabin i Tel Aviv lørdag kveld vil få koronasmitten til å spre seg ytterligere. (Foto: @Itai_Leshem)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

Helsemyndighetene advarer mot at den store demonstrasjonen i Tel Aviv på lørdag mot regjeringens økonomiske politikk under den andre koronabølgen, vil føre til ytterlige spredning av koronaviruset. Demonstrantene holdt ikke den nødvendige avstanden, skriver avisen Times of Israel.

– Vi har full forståelse for demonstrantenes bekymringer, men store forsamlinger er farlige og jeg frykter det vil gjenspeiles i antall smittede de neste dagene. Det var en stor demonstrasjon med mange deltakere og reglene for smittevern ble ikke overholdt, sa generaldirektør i det israelske helsedepartementet Chezy Levy til radiokanalen Galei Tzahal.

Demonstrasjonen lørdag kveld var den største i Israel siden koronautbruddet for noen måneder siden. Israel kom særdeles godt gjennom den første koronabølgen. Nå står landet midt i den andre bølgen med økende smittetall og derfor besluttet regjeringen å gjeninnføre restriksjoner for å holde koronasmitten nede. Nedstengningen har medført store konsekvenser for den israelske økonomien og arbeidsledigheten har skutt i været.

Søndag kritiserte visehelseminister Yoav Kisch demonstrasjonen med omkring 10 000 demonstranter for å være et “helse-terrorangrep.”

Kisch som er medlem i statsminister Benjamin Netanyahus parti Likud, sa at han anerkjenner “omfanget av den økonomiske krisen”, men at han er forpliktet til å forhindre store forsamlinger for å begrense smittespredning.

– Vi gør alt vi kan for å forhindre forsamlinger og betaler en høy pris (både sosialt og økonomisk) for å stoppe koronasmitten og så ser vi slike bilder fra Kikar Rabin. Det er et stort helse-terrorangrep, skrev han på Twitter.

Helseminister Yuli Edelstein kritiserte professor Ruthy Shaco-Levy fra Soroka Medical Center i byen Beersheba, etter at hun oppfordret demonstrantene til å la smarttelefonene ligge hjemme, for å unngå å bli satt i korona-karantene.

Shaco-Levy er både leder av patologforeningen og Sorokas patologiavdeling. På Facebook skrev hun følgende i forkant av demonstrasjonen:
– Hvis du deltar i kveldens demonstrasjon og vil unngå 14 dagers karantene fra i morgen, så gjør deg selv en tjeneste og la mobilen ligge hjemme!

Myndighetene bekjemper blant annet virusspredning ved å undersøke via folks smarttelefoner om de har vært i nærheten av koronasmittede og ber dem i så fall om å gå i 14 dagers karantene.

Shaco-Lavy skrev i etterkant følgende “forklaring” på sitt første oppslag: – Mitt tidligere oppslag kunne tolkes som jeg oppfordret folk til å ikke følge helsedepartementets anvisninger – det var ikke meningen og jeg beklager hvis det kunne misforstås.

Demonstrasjonen i Tel Aviv var i protest mot en stigende arbeidsledighet. I skrivende stund er den på over 21%, over 850.000 er arbeidsløse, mange israelere uttrykker bekymring for fremtiden og et stort antall virksomheter er like ved å kollapse.

Flere sektorer uttrykker frustrasjon over den økonomiske situasjonen og mener at regjeringen ikke gjør nok for å hjelpe dem ut av krisen. I tillegg er det stor forvirring rundt de økonomiske hjelpepakkene og det kompliserte byråkratiet man må streve med for å få økonomisk hjelp.

Ifølge flere arbeidsledige er regjeringens løfter om økonomisk støtte de siste månedene gjennom tilskudd, dagpenger og hjelpepakker ikke blitt utbetalt, mens enkelte hjelpepakker har vist seg å ikke dekke de arbeidslediges økonomiske problemer.

I forrige uke annonserte regjeringen enda en hjelpepakke for små bedrifter.

Søndag morgen rapporterte helsemyndighetene om 749 nye smittetilfeller i løpet av natten.

I skrivende stund er 358 døde av koronaviruset.

Ifølge Helsedepartementets seneste tall er 18 940 aktivt smittede, hvorav 1148 nye smittede ble registrert lørdag.

Med den seneste stigningen overgikk antallet aktivt smittede igjen antallet friskmeldte, som på for øyeblikket ligger på 18 915 personer.Artikkelen er skrevet av Rika Greenberg for miff.dk og bearbeidet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise