Israel stenges ned i minst tre uker

Fra og med fredag vil hele landet bli stengt ned igjen for andre gang i år.

Politiet vil ut i gatene når nedstengningen starter. Her fra nedstengningen av Bnei Brak tidligere i år. (Foto: Politiet)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israelske myndigheter varslet søndag kveld at de vil gjeninnføre en nasjonal nedstengning som følge av at det i de siste ukene har vært en kraftig økning i antallet nye coronatilfeller, skriver Times of Israel.

Nedstengningen starter fredag og vil i første omgang vare i tre uker, men myndighetene varsler om at den kan vare enda lenger. Nedstengningen begynner bare timer før starten på Rosh Hashanah, jødisk nyttår. I løpet av de neste ukene er det flere store høytider i Israel.

Skoler, kjøpesentre, hoteller og næringer som ikke regnes som essensielle for samfunnet vil stenges ned. Supermarkeder, apoteker og andre viktige virksomheter skal fortsatt holde åpent.

Israelerne får i de neste tre ukene ikke lov til å gå mer enn 500 meter fra sitt eget hjem, med mindre det er for å kjøpe nødvendige varer som mat eller medisiner. Det blir maks lov til å samles 10 personer innendørs og 20 utendørs. Det betyr at storfamiliene ikke kan samles i høytiden.

Statsminister Benjamin Netanyahu erkjenner at befolkningen og økonomien vil betale en høy pris for nedstengningen, men sier at de ikke har noe annet valg. Sykehusene i Israel skal ha varslet myndighetene om at de fryktet full kollaps hvis ikke landet ble stengt ned. Over 500 alvorlig syke koronapasienter er innlagt på sykehus.

Statsminister Benjamin Netanyahu på besøk på et sykehus i sommer. Han avviser at myndighetene har feilet. (Foto: GPO)

Israel har den siste tiden hatt et av verdens høyeste antall av nye smittetilfeller per innbygger, men andelen av de smittede som blir alvorlig syke eller dør har vært relativt lavt i forhold til mange andre land. Over 1100 har dødd av koronaviruset i Israel siden pandemien startet.

Netanyahu avviser at myndighetene har feilet i sin håndtering av koronaen, selv om landet nå går inn i sin andre lockdown. Også i mars ble hele samfunnet stengt ned. Da fikk landet kontroll på koronautbruddet. Denne gangen kan det bli vanskeligere å få kontroll. Helsemyndighetene sier det kan ta opp mot 90 dager å få kontroll på det nåværende utbruddet.

Helseminister Yuli Edelstein oppfordrer alle israelere til å følge myndighetens påbud. Han sier at hvis alle følger reglene er det «lys i enden av tunnelen».

– I tre måneder har vi prøvd å unngå en lockdown. Jeg har gjort alt for at vi kunne leve ved siden av koronaviruset, med regler her og der. Men under de omstendighetene som ble skapt, så hadde vi ikke noe valg, sier han.

Nedstengningen vil koste den israelske økonomien dyrt. Forrige nedstengning i mars og april førte til resesjon i israelsk økonomi.

Forrige artikkelTrump: – Nok et historisk gjennombrudd
Neste artikkelJødiske ekstremist fikk livstid for mordbrann mot palestinsk familie
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.