Vil vaksinere to millioner på seks uker

Helsemyndighetene i Israel forbereder seg på en stortstilt operasjon.
To millioner israelere skal etter planen bli vaksinert mot koronaviruset i løpet av en periode på seks uker. Her får Segev Harel (26) den israelske vaksinen som første frivillig. Den vaksinen er trolig ikke klar før sommeren. (Foto: GPO)

Helsedepartementet i Israel har bedt landets helsevesen om å utarbeide planer for å vaksinere to millioner mennesker i løpet av en seks ukers periode, så fort nok koronavaksiner blir tilgjengelig, skriver Times of Israel.

For at to millioner israelere skal bli immune mot viruset må de vaksineres to ganger med 21 dagers mellomrom. Det vil kreve et enormt arbeid av landets helsemyndigheter. Foreløpig ligger man an til å kunne vaksinere 80.000 mennesker om dagen. En annen utfordring er et vaksinene, som lagres i dypfrysing, må brukes innen fem dager etter at de er tatt ut av fryselageret.

Et nasjonalt vaksineoppbevarings- og distribusjonssenter er opprettet i den sørlige Negev-regionen, hvor millioner av vaksiner som Israel har bestilt skal oppbevares før de blir sendt rundt i landet. Det israelske forsvaret har tilbudt seg å bidra i distribusjon av vaksinen, men helsemyndighetene har ifølge israelske medier ikke ønsket å involvere forsvaret i denne prosessen.

Selv når vaksinen er på plass frykter helsemyndighetene at mange vil være motvillige til å ta den. Meningsmålinger i Israel og i andre land har vist at mange frykter at den ekstraordinære raske godkjenningen av vaksinene kan gjøre dem mindre trygge. De første som er ventet å bli tilbudt vaksinen er helsearbeidere, eldre og sårbare grupper.

Israel har sikret seg vaksiner fra flere selskaper, som vil bli gjort tilgjengelig så fort de er endelig godkjent. I tillegg utvikler Israel også sin egen vaksine.

Det er for øyeblikket 13.149 aktive smittetilfeller i Israel. Siden starten på pandemien har 344.798 personer fått påvist koronasmitte i Israel. Totalt har 2915 israelere mistet livet av koronaviruset og økonomien er hardt rammet.

Benjamin Netanyahu besøker stedet i Negev hvor koronavaksinene skal lagres og distribueres fra. (Foto: GPO)Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise