Palestinerne takker nei til 1,2 millioner vaksinedoser

Vaksinene var øremerket innbyggerne på Vestbredden og Gazastripen.
En palestinsk lege blir vaksinert i begynnelsen av mars, etter at Israel ga flere doser av Moderna-vaksinen til palestinerne.

OPPDATERT: Palestinske myndigheter har avlyst avtalen og vil likevel ikke ta imot vaksinene fra Israel. Det sier den palestinske helseministeren Mai al-Kaila, som selv ble vaksinert etter å ha fått vaksine fra Israel tidligere i år.

Al-Kaila mener vaksinene har for kort holdbarhet, men Israel sier vaksinene er helt i orden. Palestinerne var også klar over holdbarheten da de inngikk avtalen. Vaksinene går ut på dato mellom slutten av juni og slutten av juli.

Israel vil gi de palestinske selvstyremyndighetene (PA) 1,2 millioner doser koronavaksiner fra produsenten Pfizer i løpet av noen få dager. Det har den nye helseministeren Nitzan Horowitz besluttet, skriver avisen Ha’aretz.

Forsendelsen vil være et forskudd på vaksiner som Pfizer etter planen skal sende palestinske myndigheter i første kvartal neste år. I bytte mot at Israel overfører vaksinene til PA tidligere, vil Pfizer gi vaksinene de hadde planlagt å gi til PA til Israel, for å sikre at det ikke vil bli mangel på vaksiner senere.

Vaksinene fra Israel skal gå til innbyggerne både på Vestbredden og Gaza. Ifølge palestinske helsemyndigheter har 436.275 palestinere på Vestbredden og Gaza fått minst én dose, rundt 260.000 er fullvaksinert. 100.000 av dem er palestinere med arbeidstillatelse i Israel som er blitt vaksinert av Israel.

Israel har også gitt flere tusen vaksinedoser til å vaksinere palestinsk helsepersonell. Da ble palestinske ledere anklaget for å snike i vaksinekøen.

Foreløpig har bare 52.000 gazanere fått minst én vaksinedose. Ifølge palestinske helsemyndigheter vil Gaza få 226.000 nye doser denne uken, men flere av innbyggerne på Gazastripen er motvillige til å bli vaksinert.

Beslutningen om å sende 1,2 millioner vaksinedoser til palestinerne ble tatt av den avgåtte Netanyahu-regjeringen, men alle detaljene har ikke kommet på plass før nå.

Israel var et av landene i verden som var raskest til å vaksinere sin egen befolkning. Det har gjort at koronapandemien mer eller mindre er over i Israel. Men også i de palestinske områdene på Vestbredden faller antallet smittetilfeller kraftig. Totalt skal det være 15 koronapasienter innlagt på sykehus på Vestbredden, av disse er 9 alvorlig syke. På Gazastripen er 65 koronapasienter innlagt på sykehus, tilstanden er alvorlig for 38 av dem.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise