Israels historie – tidslinje fra 67-1517

Tidslinje fra år 1 til 1800-tallet

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


Israels historie er samlet i flere tidslinjer for ulike tidsperioder. Klikk her for å se alle.

Klikk her for bakgrunnsartikler som forklarer Israels versjon og svarer på de viktigste spørsmål i den aktuelle politiske debatten. Se også alle MIFFs temasider.

67-70
Den jødiske krig. Keiser Titus ødelegger Jerusalem, tempelet går opp i flammer.

134
Opprør ved Bar-Kochba knuses av romerne. Jerusalem gjenoppbygges som gresk by, Aelia Capitolina, jødene forvises derfra og jødisk religionsutøvelse forbys. Landet kalles Palestina, etter filisterne, Israels fiendtlige naboer – som kong David beseiret så deres makt var brutt.
Romerne følges av bysantinerne. På 600-tallet kommer jødene i mindretall i Israel.

638
Muslimske erobrere. Omayadene viker for abbasidene 750. Klippemokeen reises der Tempelets Aller Helligste en gang var. Relativ frihet for jøder og kristne veksler med undertrykkelse.

1099
Europeiske korsfarere inntar Jerusalem og tiltar seg styret av landet. Jødene (og muslimene) i Jerusalem blir nådeløst utryddet.

1291
Mamelukkene (tyrkiske muslimer) kaster ut korsfarerne.

1492
Jødene forvises fra Spania, noen drar til Jerusalem.

1517
De tyrkiske ottomanerne regjerer landet fra Damaskus og Beirut. Vanstyre, synkende folketall frem mot 1800-tallet.

Forrige artikkelISRAELS HISTORIE:
Neste artikkelIsraels historie – tidslinje 1882-1947
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.