Vestlig dobbelmoral om forfalskede pass

Israel har blitt utsatt for en ny runde av internasjonal kritikk etter at politiet i Dubai hevdet Mossad-agenter som drepte Hamas-mannen Mahmoud al-Mabhouh i januar brukte falske pass fra europeiske land. Alle etterretningsorganisasjoner forfalsker pass, påpeker den amerikanske jussprofessoren Alan Dershowitz.

Protestene mot Israel og etterretningsorganisasjonen Mossad har vært enorme etter drapet på al-Mabhouh. De fleste vestlige land, inkludert Storbritannia, Irland og Australia, ser ut til å ta det for gitt at det er israelere som står bak aksjonen. Det har imidlertid aldri blitt bevist.

Om det er Mossad som har gjennomført aksjonen eller noen andre er for så vidt ganske irrelevant, mener jussprofessor Alan Dershowitz. For faktum er at de landene som klager mest på passforfalskningene har egne agenter som også bruker forfalskede eller stjålne pass i sine aksjoner. Det er noe enhver god etterretningsorganisasjon gjør, og som britene faktisk er særlig flinke til. Dershowitz oppfatter derfor kritikken mot Israel fra vestlige regjeringer som dobbelmoral.

– Ville gjort alt
Ingen land som selv forfalsker pass har rett til å klage på Israels angivelige misbruk av identitetspapirer i denne saken. De eneste som har rett til å klage er privatpersonene som opplever at deres egne pass bli misbrukt uten at de har visst om det.

Man må jo undre; er det fordi Israel er den anklagede i denne saken, at dobbelmoralen blir så fremtredende? Dershowitz forteller om sitt møte med den australske statsministeren rett etter terrorangrepet på Bali som tok livet av et stort antall australske turister. Professoren spurte ham om han ville ha gitt ordre om å la landets etterretningsorganisasjon angripe terroristene før angrepet, dersom det kunne ha reddet livene deres. Svaret var at Australia ville gjort hva de kunne for å forhindre terrorangrepet.

Finnes det noen som tror at Australia ikke ville forfalsket pass om det kunne forhindret Bali-bomben, eller at britene ikke ville gjort det samme for å forhindre angrepet på undergrunnsbanen i London? Selvfølgelig ikke. Ingen land ville tenkt slik.

Proporsjonalitet
Israel blir ofte beskyldt for å gå «uproporsjonalt» til verks, når de skal ramme sine fiender. Men hva er mer proporsjonalt enn et godt planlagt angrep på en terrorist som innrømmer at han er det – og skryter av det? Merkelig nok virker det som om stort sett all kritikken fra det internasjonale samfunnet ikke har dreid seg om likvideringen, men om passforfalskningene. Vestlige land er opplagt redd for å bli oppfattet som å ha sympati med terroristene, mener Dershowitz. Men den moralske oppfatningen til anklagerne blir tydeligvis at man bare skal la uskyldige sivile dø, så lenge man ikke forfalsker identitetspapirer.

Om drapet på mange uskyldige sivile blir bedømt som proporsjonalt med å drepe en terrorist, så er det opplagt at den kortvarige ubehageligheten til et lite antall passforfalskningsofre også er det, understreker han.

Lett å forfalske
Det vestlige land imidlertid burde fokusere på er hvor lett det er å forfalske pass. Det samme burde Dubai. Tross alt er dette også en velbrukt metode for terrorister for å smugle seg selv inn til vestlige land.

Og den virkelige tragedien for Dubai er at al-Mabhouh, en internasjonalt ettersøkt terrorist, kom seg gjennom sikkerhetskontrollen på flyplassen med sitt ekte pass. De som forsøker å stanse disse terroristene derimot, må forfalske dokumenter for å få adgang. Dubai er med andre ord mindre bekymret over at de lar terrorister komme fritt inn i landet, enn over dem som ved bruk av falske pass forsøker å stanse dem.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise