Gamle manuskripter blir hele med ny teknologi

Manuskriptsamlingen Kairo Geniza som ble funnet i Egypt for 120 år siden ble spredt rundt om i verden. Nå er alle 500.000 fragmenter samlet i én database.
Et gammelt hebraisk manuskript med babylonsk vokalisering. (Foto: Paul Kahle, Wikimedia Commons)
Et gammelt hebraisk manuskript med babylonsk vokalisering. (Foto: Paul Kahle, Wikimedia Commons)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

For 120 år siden fant man deler av mer enn 300.000 manuskripter fra 1000 år av jødisk historie i Middelhavs-området. De lå i en synagoge i Egypt. Samlingen kalles for Kairo geniza. Professor Yakov Choueka fortalte om samlingen på israelsk TV.

Nå er hele samlingen skannet inn og lagt ut på internett, slik at alle som kan lese det som er skrevet i genizaen, har adgang til den. Det er blant annet mange brev, kontrakter m.m. der som skildrer dagliglivet for vanlige folk i perioden. Det er også mye av den jødiske arven, religion og kultur fra hele denne perioden.

Noen av dokumentene er ikke hele. Man kan ha deler av et brev ett sted og kanskje andre deler andre steder, for eksempel noe i Roma, noe i London. Rent fysisk ble mange av dokumentene sendt ulike steder i verden (dette var før staten Israel fantes). Men nå er alle dokumentene, fra hele verden, digitalisert og alt er samlet i samme database med i alt ca. 500.000 fragmenter.

Man har laget et program hvor systemet kan sammenligne hvert enkelt fragment med alle andre og finne om det er særegenheter som er felles. Systemer har gjort over 12 milliarder sammenligninger. Dermed får man et begrenset antall dokumenter som muligens kan høre sammen, og det er mye lettere å finne fram. Det finnes også et program hvor mange kan behandle fragmenter som et puslespill, legge dem sammen, snu dem osv. og få satt sammen deler av samme dokument, kanskje til og med til det opprinnelige, fullstendige dokumentet.

 

Kilde: Den engelske dagsrevyen på IBA søndag 4. august 2013.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise