Mannen som reddet Tel Aviv er død

Louis Lenart. (Foto: Skjermdump fra nettsiden til dokumentaren
Louis Lenart. (Foto: Skjermdump fra nettsiden til dokumentaren "Above and Beyond", via haaretz.com)

Louis Lenart ble født i Ungarn for 94 år siden. For å unnslippe antisemittismen i landet, flyttet hans familie til USA da han var ti år gammel. 17 år gammel meldte Lenart seg til tjeneste for amerikanske forsvarsstyrker. Han deltok i andre verdenskrig som flyver under kampene i Stillehavet.

Etter krigen fikk Lenart høre at 14 av hans slektninger i Ungarn hadde blitt drept i Auschwitz. Dette var med på å gi ham motivasjon til å melde seg til tjeneste for forsvarsstyrkene til det jødiske samfunnet i det britiske mandatområdet Palestina. Da den moderne staten Israel ble erklært, var Lenart den mest erfarne piloten til de fire jagerflyene jødene hadde lykkes med å smugle inn fra Tsjekkoslovakia.

29. mai 1948 var en større egyptisk styrke på framrykning mot Tel Aviv. Da angriperne var omkring 25 kilometer fra byen, tok Israel en stor risiko ved å sende hele sin luftstyrke mot egypterne. Lenart ledet de fire israelske flyene. Ezer Weizman, som senere ble president i Israel, var en av de tre andre pilotene.

I reportasjer etter flyoperasjonen ble Lenart hedret som “mannen som reddet Tel Aviv”.

– Hadde det ikke vært for Lenart og hans tre kamerater, ville innbyggerne i Tel Aviv i dag snakket arabisk, sier filmprodusenten Dan Gordon.

– En kjærlig far, lojal venn, en forkjemper for Israel. Louis Lenart er ikke bare en inspirasjon for jøder, men for alle mennesker som har lidd under undertrykkelse og som har måttet kjempe for sin frihet og sikkerhet, sa Michael Oren for noen år siden. Oren er Knesset-medlem og Israels tidligere ambassadør til USA.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Lenart etterlater seg kone, datter og en sønnesønn, skriver Ha’aretz.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag