Da et stort jordskjelv rystet Jerusalem

I dag er det 91 år siden forrige kraftige jordskjelv i området. Nå frykter mange et nytt.
Dette bolighuset på Oljeberget var et av mange bolighus som ble ødelagt av det store jordskjelvet i 1927. (Foto: Wikipedia)
Dette bolighuset på Oljeberget var et av mange bolighus som ble ødelagt av det store jordskjelvet i 1927. (Foto: Wikipedia)

For nøyaktig 91 år siden, 11. juli 1927, rammet det siste store jordskjelvet Det hellige land. Dette ble kjent som Jeriko-skjelvet. Nå frykter mange at nytt stort jordskjelv snart vil ramme området igjen. Den siste uken har nemlig nordlige deler av Israel opplevd en rekke jordskjelv med styrke opp mot 4,5 på Richters skala, skriver den israelske avisen Jerusalem Post.

Ifølge eksperter er det bare et spørsmål om tid før det neste store skjelvet kommer. For området opplever å bli rammet av et kraftig jordskjelv i snitt hvert åttiende til hundrende år. Israel ligger langs den geologisk aktive syrisk-afrikansk rift, en sprekk i jordskorpen som går gjennom Jordandalen. Denne er en del av Riftdalen, som går helt fra nordlige Syria til Mosambik.

Jordskjelvet i 1927 hadde en styrke på 6,25 på Richters skala og varte i rundt fem sekunder. 500 mennesker døde, over 700 ble skadet og en rekke bygninger ble jevnet med jorden. Skjelvet hadde sitt episenter i den nordlige Dødehavs-regionen og Jerusalem var en av byene som ble hardt rammet.

Det var siste gang et jordskjelv gjorde betydelig skade i Jerusalem. 130 av byens innbyggere ble drept og 450 ble skadet. Jordskjelvet forårsaket også skader på flere bygninger i Gamlebyen, som Den hellige gravs kirke og Al-Aqsa-moskeen. Totalt ble 300 hjem ødelagt.

130 mennesker ble drept og flere bygninger ble ødelagt i Jerusalem i skjelvet for 91 år siden. (Foto: Wikipedia)
130 mennesker ble drept og flere bygninger ble ødelagt i Jerusalem i skjelvet for 91 år siden. (Foto: Wikipedia)

Nablus var området som ble hardest rammet av skjelvet for 91 år siden. Mellom 150 og 250 mennesker ble drept og 300 bygninger ble lagt i grus. Også en moske i byen, kjent som Seiers-moskeen, ble ødelagt i skjelvet.

Også i Jeriko ble mange bygninger ødelagt. Blant annet raste et hotell sammen og tre turister fra India omkom. Skjelvet rystet også Ramallah og de jordanske byene Al-Salt og Amman.

Jordskjelvene i det nordlige Israel den siste uken har ikke ført til skader på mennesker, men flere bygninger har fått materielle skader. En eldre skole i nedre Galilea er stengt av etter at det ble oppdaget sprekker i betongen.

I 2016 holdt Israel den største jordskjelvøvelsen i landets historie. Nå jobbes det med en ny plan for å forsterke beredskapen i tilfelle jordskjelv. Den israelske regjeringen har også bevilget penger til å gjøre offentlige bygninger bedre rustet til å tåle jordskjelv. Det er også lansert en nasjonal plan for å forsterke eldre bygninger mot et kraftig jordskjelv i framtiden.

Et hotell i Jeriko raste sammen under jordskjelvet i 1927. Tre turister til Det hellige land omkom. (Foto: Wikipedia)
Et hotell i Jeriko raste sammen under jordskjelvet i 1927. Tre indiske turister til Det hellige land omkom. (Foto: Wikipedia)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise