Gravde etter gull i arkeologisk område

Åtte plyndrere skal ha jaktet på en påstått gullskatt fra det Osmanske riket.
Åtte gravrøvere ble pågrepet i det sørlige Israel. De skal ha gravd etter en gullskatt i et arkeologisk område. (Foto: IIA)

Arkeologiske funn tyder på at stedet Be’er Kalech i det sørlige Israel har vært i bruk i flere tusen år, fra bronsealderen (3300-1200 f.k.) til det Osmanske riket, som tok slutt for bare et århundre siden. Be’er Kalech består blant annet av eldgamle sisterner, graver og grotter som ble brukt til opprett av duer, som ga befolkningen både mat og gjødsel.

Men ble det også gull fra det osmanske riket gjemt i dette området?

En seiglivede myte har i alle fall antydet det, og det har vært nok til å lokke plyndrere og antikvitetsrøvere til området. De graver og beveger seg i området uten noen form for hensyn til verken loven eller fortidsminner.

Nylig ble åtte plyndrere pågrepet i dette området av inspektører fra Israels arkeologiske myndigheter. De skal ha gravd i en eldgammel brønn på stedet. Seks deltok i selve gravingen i brønnen, mens to observerte arbeidet.

De mistenkte, som ble overført til en politistasjon for avhør, kommer fra beduinbyen Tel Sheva. Å stjele eller skade antikviteter er en forbrytelse i Israel som kan straffes med opptil fem års fengsel, skriver Jerusalem Post.

– Dessverre er det noen innbyggere i sør som har en tendens til å tro på myter om at store mengder gull fra den osmanske tiden ligger skjult i denne regionen, sier Amir Ganor, leder av avdelingen som bekjemper plyndring.

– Vi har sett er en økende trend hvor store grupper med antikvitetstyver kommer til arkeologiske steder utstyrt med verktøy til utgravning, hvor de ser etter skjulte tegn i området og så graver de dype groper mens de ødelegger historien og minnene som tilhører oss alle, sier han videre.

Det er også en utfordring i det beduinske samfunnet at du har velkjente og populære sjeiker som oppmuntrer til denne typen aktiviteter, ifølge Ganor.

– Sjeikene skal hjelpe de lokale med å finne gullet og bekjempe «demonen» som vokter skatten dypt inne i jorden. Bare i forrige måned ble en kjent sjeik pågrepet i en vollgrav i Nahal Hagav med andre mistenkte, sier han.

Plyndrerne hadde gravd seg ned i en gammel brønn. (Foto: IIA)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise