Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Hizbollahs militære styrke

Under krigen sommeren 2006 avfyrte Hizbollah et stort antall raketter mot Israel. Det israelske flyvåpenet ødela et betydelig antall langtrekkende raketter i løpet av de første 35 minuttene av krigen. Mange andre raketter ble også ødelagt i løpet av krigen. Men Hizbollah hadde mange raketter igjen å sende. Det store flertallet hadde forholdsvis kort rekkevidde (nådde ikke Tel Aviv og Jerusalem) og var nokså unøyaktige. De kan siktes inn mot et område, men ikke mot et bestemt mål i området. Mange av dem landet på ubebodde steder.

Nå har Hizbollah mer enn 40.000 raketter, de fleste av lignende type som de som ble brukt i 2006. Men Israel venter at disse rakettene til dels vil bli brukt på andre måter. Man tror at rakettene vil bli siktet mer konsentrert inn mot lokalsamfunn i Nord-Israel, og at man vil forsøke å ramme israelske soldater på vei mot Libanon. Disse rakettene vil nok bli skutt ut i hundrevis, kanskje tusenvis, per dag.

Men så upresise som disse rakettene er, kan man vanskelig se for seg de helt store tapene på israelsk side. Og Israel vil selvsagt hele tiden forsøke å ødelegge så mange raketter som mulig og forhindre at de blir skutt ut, selv om det vil føre til sivile tap. For rakettene er lagret i og skal skytes fra sivile områder.

Presisjonsraketter
Israel er ganske bekymret fordi Hizbollah har fått M-600-raketter fra Syria. Disse rakettene er mye mer treffsikre og ødeleggende enn de «vanlige» rakettene. Hizbollah kan sende av gårde flere raketter samtidig fra ulike steder i Libanon mot det samme målet, for eksempel Israels hovedkvarter i sentrum av Tel Aviv. Med flere raketter på en gang fra ulike kanter vil det være vanskelig for de israelske forsvarssystemene å fange angrepet opp. [Blant andre sårbare mål er flyplasser.]

Det er særlig disse nøyaktige rakettene israelerne frykter, i tillegg til Scud-rakettene (se nedenfor). Israel forsøker å forhindre at noen selger og sender dem til Hizbollah. Det er et stort problem at syrerne kan sende våpenkonvoier selv om UNIFIL skulle forhindre det.

[Skulle krigen bryte løs, vil det nok ha topp-prioritet å få ødelagt så mange slike raketter som mulig før de kan bli avfyrt. Det kan nok også være aktuelt å gjøre det klart at dersom Hizbollah rammer ekstra sårbare israelske mål (som kraftverk), vil Israel gjøre mye større skade på Libanon.]

Israelerne tror at Hizbollah vil kunne sende dusinvis av nøyaktige raketter per dag i mange dager og ramme mål som virkelig vil skade Israel.

Scud-raketter
Godt voksne lesere husker kanskje at Saddam Hussein sendte Scud-raketter fra Irak mot Israel under den første Golf-krigen i januar og februar 1991.
Disse rakettene har stor rekkevidde. Det meldes at Hizbollah har fått Scud-raketter fra Syria. Israelerne frykter for at disse rakettene skal brukes til å angripe Israels atomreaktor i Dimona i Negev (Sør-Israel). Vi kan nok anta at en av de aller viktigste oppgavene for det israelske forsvaret er å forhindre at angrep på Dimona lykkes.

Hærstyrker
Hizbollah drømmer om en hær på minst 40.000 mann. Foreløpig er den mindre enn halvparten av det.

For å beskytte seg mot Israels ildkraft, har Hizbollah bygget ut ca. 160 militære områder. Disse områdene er i og nær landsbyer, også kristne landsbyer. Israel blir nødt til å behandle landsbyene som militærleirer. Hizbollah graver og bygger opp underjordiske befestninger: Bunkere, kontrollsentre og passeringsveier mellom de ulike sektorene.

Et problem for Hizbollah kan bli at systemene blir så kompliserte at de ikke klarer å kontrollere dem ordentlig. Det er problemer store militære organisasjoner sliter med.

Det har vært snakk om at Hizbollah planlegger å grave seg under det israelske sikkerhetsgjerdet ved grensen mot Libanon og ta kontroll over et lite område i Israel. Innbyggerne der blir da gisler. Men Fishman tror ikke at Hizbollah satser noe særlig på det.

UNIFIL
Hvis og når krigen starter, vil UNIFIL dra. Styrken har ikke mandat til å blande seg inn i krigføring.

Den libanesiske hæren
Hittil har vi bare beskrevet den shia-muslimske militsen Hizbollah. Men det er også 15.000 soldater fra den libanesiske hæren sør for Litani-elva. Israel vil forsøke å unngå kamper med denne hæren så langt som mulig. Men det er ventet at denne hæren vil kjempe mot de israelske soldatene, så Israel blir nødt til å nøytralisere den så raskt som mulig.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart