Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Drone skutt ned av F-16

Slik så det ut noen sekunder etter at et israelsk F-16 fly (oppe til venstre) hadde satt dronen ut av spill. (Skjermdump fra videobilder fra IDF)
Slik så det ut noen sekunder etter at et israelsk F-16 fly (oppe til venstre) hadde satt dronen ut av spill. (Skjermdump fra videobilder fra IDF)
Lørdag morgen skjøt et israelsk F-16 fly ned et ubemannet luftfartøy som hadde krysset inn i israelsk luftrom. Dronen fløy over israelske tettsteder og militærbaser i Negev før den ble satt ut av spill. Israelske journalister tror den var sendt av Hizbollah for å samle etterretning, og å teste israelsk beredskap.

Dronen ble skutt ned over åpent område nord i Negev omkring klokken 10 lokal tid. Den kom inn i israelsk luftrom fra Middelhavet, ifølge IDF.

Flere F-16 fly ble sendt på vingene da dronen først ble oppdaget. Den skal ha blitt fulgt i flere minutt av flyene før den ble skutt ned, skriver Jerusalem Post. Hvordan det så ut da den til slutt ble rammet, viser denne 10 sekunders videosnutten fra IDF.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vpmTiO8OakA[/youtube]

Israelske bakkestyrker har samlet restene av dronen, uten å finne spor etter eksplosiver. Det blir derfor antatt at dronen ble brukt til å samle etterretning.

– Vi ser svært alvorlig på dette forsøket på å krenke israelsk luftrom, og vi vil vurdere vårt svar, sier forsvarsminister Ehud Barak.

– Vi vil fortsette å forsvare våre grenser langs sjøen, på land og i luften for å garantere sikkerheten til våre innbyggere, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

 

Hizbollah er mistenkt

Lørdag kveld er det fortsatt uklart hvor dronen har tatt av.

– IDF har så langt avslått å gi alle detaljer om hvor dronen kom fra, skriver Ha’aretz. Journalist Amos Harel holder Hizbollah som hovedmistenkt. Han tror ikke noen av de palestinske terrorgruppene på Gaza-stripen står bak.

– En annen mulighet er at egyptisk etterretning står bak oppsendingen [av dronen], eller kanskje islamistiske terrorgrupper som opererer på Sinai-halvøya. Israelske militære ledere har avvist å kommentere disse mulighetene, skriver Harel.

– Dronen var tilsynelatende laget i Iran, skriver Ron Ben-Yishai, militærkorrespondent for Yedioth Aharonoth. Å kontrollere en drone fra Libanon til Negev-området krever avansert kapasitet som Israel hittil har trodd at Hizbollah ikke har vært i besittelse av, opplyser han.

Ifølge Ben-Yishais kilder skal det være klarlagt at dronen kom fra Libanon, og krysset inn i israelsk luftrom fra Middelhavet i Gaza-området. Dronen skal ha blitt oppdaget allerede da den var over havet.

Hizbollah har tidligere forsøkt å sende droner inn over Israel fra Libanon. I 2010 ble en ballong skutt ned i nærheten av atomanlegget i Dimona i Negev-ørkenen.

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart