Drone skutt ned av F-16

Lørdag morgen skjøt et israelsk F-16 fly ned et ubemannet luftfartøy som hadde krysset inn i israelsk luftrom. Dronen fløy over israelske tettsteder og militærbaser i Negev før den ble satt ut av spill. Israelske journalister tror den var sendt av Hizbollah for å samle etterretning, og å teste israelsk beredskap.

Slik så det ut noen sekunder etter at et israelsk F-16 fly (oppe til venstre) hadde satt dronen ut av spill. (Skjermdump fra videobilder fra IDF)
Slik så det ut noen sekunder etter at et israelsk F-16 fly (oppe til venstre) hadde satt dronen ut av spill. (Skjermdump fra videobilder fra IDF)

Dronen ble skutt ned over åpent område nord i Negev omkring klokken 10 lokal tid. Den kom inn i israelsk luftrom fra Middelhavet, ifølge IDF.

Flere F-16 fly ble sendt på vingene da dronen først ble oppdaget. Den skal ha blitt fulgt i flere minutt av flyene før den ble skutt ned, skriver Jerusalem Post. Hvordan det så ut da den til slutt ble rammet, viser denne 10 sekunders videosnutten fra IDF.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=vpmTiO8OakA[/youtube]

Israelske bakkestyrker har samlet restene av dronen, uten å finne spor etter eksplosiver. Det blir derfor antatt at dronen ble brukt til å samle etterretning.

– Vi ser svært alvorlig på dette forsøket på å krenke israelsk luftrom, og vi vil vurdere vårt svar, sier forsvarsminister Ehud Barak.

– Vi vil fortsette å forsvare våre grenser langs sjøen, på land og i luften for å garantere sikkerheten til våre innbyggere, sier statsminister Benjamin Netanyahu.

 

Hizbollah er mistenkt

Lørdag kveld er det fortsatt uklart hvor dronen har tatt av.

– IDF har så langt avslått å gi alle detaljer om hvor dronen kom fra, skriver Ha’aretz. Journalist Amos Harel holder Hizbollah som hovedmistenkt. Han tror ikke noen av de palestinske terrorgruppene på Gaza-stripen står bak.

– En annen mulighet er at egyptisk etterretning står bak oppsendingen [av dronen], eller kanskje islamistiske terrorgrupper som opererer på Sinai-halvøya. Israelske militære ledere har avvist å kommentere disse mulighetene, skriver Harel.

– Dronen var tilsynelatende laget i Iran, skriver Ron Ben-Yishai, militærkorrespondent for Yedioth Aharonoth. Å kontrollere en drone fra Libanon til Negev-området krever avansert kapasitet som Israel hittil har trodd at Hizbollah ikke har vært i besittelse av, opplyser han.

Ifølge Ben-Yishais kilder skal det være klarlagt at dronen kom fra Libanon, og krysset inn i israelsk luftrom fra Middelhavet i Gaza-området. Dronen skal ha blitt oppdaget allerede da den var over havet.

Hizbollah har tidligere forsøkt å sende droner inn over Israel fra Libanon. I 2010 ble en ballong skutt ned i nærheten av atomanlegget i Dimona i Negev-ørkenen.

 

Forrige artikkelLivnis politiske “tilbakevendingsplan”
Neste artikkelHvorfor trives israelerne så godt?
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.