Titalls syriske soldater drept i israelsk aksjon

Den israelske luftaksjonen mot militære mål i Damaskus-området søndag morgen skal ha tatt livet av et titalls syriske elitesoldater. Israelske kilder understreker at Israel var ute etter å ramme Hizbollahs militære kapasitet.

Israelsk jagerfly letter under en militærøvelse på Sardinia (Illustrasjon: IDF, flickr.com)
Israelsk jagerfly letter under en militærøvelse på Sardinia (Illustrasjon: IDF, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


De titalls drepte syriske regjeringssoldatene skal ha tilhørt en eliteenhet som var utplassert i nærheten av presidentpalasset i Damaskus, samt “en rekke sentrale militære fasiliteter i noen av landets best sikrede og mest strategiske områder i landet”, sier en kilde i hæren til  New York Times. De militære fasilitetene var alle plassert i nærheten av den syriske hovedstaden.

Syriske sykehuskilder sier over hundre soldater ble drept, en syrisk opposisjonsgruppe sier til nyhetsbyrået AFP at minst 42 soldater ble drept. I tillegg er status for over  hundre soldater fortsatt uavklart.

Ingen israelske talsmenn har gitt noen offisiell kommentar til de to luftangrepene fredag og søndag.

Målene som ble rammet søndag skal blant annet ha vært et militært forskningssenter, som igjen skal ha vært et av de viktigste lagrene for kjemiske våpen i landet. En rekke baser for Den republikanske garde og avfyringsposter for langdistanseraketter ble også tilintetgjort.

Israel Hayom skriver at israelske myndigheter er redd for eskalering langs de nordlige grensene mot Syria og Libanon. Derfor understreker de at det er Hizbollah-mål i Syria som det har vært hensikten å ramme, ikke Assad-regimet.

Til tross for den spente situasjonen har statsminister Benjamin Netanyahu reist på statsbesøk til Kina, men han utsatte avreisen to timer for å drøfte situasjonen med regjeringens sikkerhetsutvalg. Kilder i IDF mener Syria-president Bashar Assad og terrorgruppen Hizbollah i Sør-Libanon ikke kan risikere en krig på to fronter for øyeblikket, samtidig som den syriske borgerkrigen pågår. Den stigende misnøyen med Hizbollah i den libanesiske befolkningen vil også gjøre et eventuelt angrep mot Israel derifra svært lite populært.

Likevel tar det israelske forsvaret ingen sjanser og har flyttet flere av sine Iron Dome-batterier nordover. I mens plasserer syrerne ut langdistanseraketter på syrisk side av Golan-høydene.

– Situasjonen er svært sensitiv, men det ser ikke ut som at vi er på vei mot krig, sier en av forsvarskildene.

En syrisk politiker sier Syria kommer til å svare mot Israel, men ikke nødvendigvis umiddelbart “for nå er Israel i høy beredskap”.

 

Conrad Myrland bidro til denne artikkelen.

Forrige artikkel– Israel har absolutt rett til selvforsvar
Neste artikkelIsrael og Tyrkia enige om kompensasjon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no