Er EU klar til å terrorliste Hizbollah?

Storbritannia har levert en offisiell søknad om å legge Hizbollah til EUs terrorliste. Tyskland og Frankrike stiller seg noe tvilende bak forslaget.

Veiver Hizbollah-flagget. (Illustrasjon: Harout Arabian, flickr.com)
Veiver Hizbollah-flagget. (Illustrasjon: Harout Arabian, flickr.com)

De britiske myndighetene har levert en offisiell søknad til EU om å legge Hizbollah til på unionens liste over terrororganisasjoner. USA og Israel har i flere måneder arbeidet for å overbevise EU om at dette er et riktig tiltak, skriver Times of Israel.

Bulgaria og Israel har hevdet siden fjorårets selvmordsangrep mot israelske turister i Burgas, at det var Hizbollah som stod bak. Da USAs president Barack Obama gjestet Israel i mars, gjentok han kravet til europeerne.

– Når jeg tenker på Israels sikkerhet, tenker jeg på de fem israelerne som gikk inn en buss i Bulgaria, som ble sprengt i luften på grunn av hvor de kom fra. De ble fratatt muligheten til å leve og elske, å bygge en familie. Det er derfor at ethvert land som verdsetter rettferdighet, burde kalle Hizbollah det de virkelig er: En terrororganisasjon, sa Obama den gang.

Fram til nå har tyskerne og franskmennene vært svært skeptiske til å liste den Libanon-baserte organisasjonen som en terrorgruppe. Men utenriksminister Guido Westerwelle avslører at Tyskland er på gli, siden bevisene om Hizbollahs terroraktivitet på europeisk jord blir stadig klarere.

– Tyskland er i det minste for å liste Hizbollahs militære ving som en terrororganisasjon. Det tyske standpunktet er basert på et stadig klarere bilde av faktaene og framgangen som kypriotiske myndigheter har gjort med å analysere terroraktivitetene. Siden det fryktelige terrorangrepet i Burgas i juli 2012, har vi gjennomført intensive samtaler med våre partnere. Jeg håper at de nødvendige konsultasjonene innenfor EU kan bli gjennomført raskt, forklarer han.

Paris har inntatt et liknende standpunkt og begrunner det med Hizbollahs engasjement i Syria.

Forrige artikkel– Assads militære seire er kun midlertidige
Neste artikkelKongressen vedtar nye Iran-sanksjoner
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no