Hizbollahs rakettarsenal øker kraftig

Den libanesiske terrororganisasjonen Hizbollah har nå 150.000 raketter som kan nå Israel, ifølge israelsk etterretning.

Propagandaplakat for Hizbollah og leder Hassan Nasrallah. (Foto: delayed gratification, flickr.com)
Propagandaplakat for Hizbollah og leder Hassan Nasrallah. (Foto: delayed gratification, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Antallet raketter har økt med 50 prosent siden det forrige anslaget ble kjent for et halvt år siden. I mai anslo en israelsk etterretningskilde at Hizbollah-styrkene i Sør-Libanon har anslagsvis 100.000 kortdistanseraketter som vil kunne ramme Nord-Israel, noen tusen mellomdistanseraketter som vil kunne nå Tel Aviv og Sentral-Israel samt noen hundre langdistanseraketter som vil kunne nå hele Israel. Nå skal det totale antallet raketter i Hizbollahs besittelse ha passert 150.000, ifølge Times of Israel.

Etterretningen mener økningen i rakettlagrene er å forstå som en opprustning til bruk i framtidige angrep på Israel, til tross for at Hizbollah for tiden er tungt involvert i den syriske borgerkrigen. Hizbollah har kjempet sammen med Assad-regimet i Syria i mer enn tre og et halvt år, og tusenvis av deres væpnede mannskaper deltar i kampene. Mange av mannskapene deres har blitt drept i krigen. Oppsamlingen av raketter har pågått samtidig, og innbefatter både kort- og mellomdistanseraketter samt stadig flere iransk-produserte langdistansemissiler.

I tillegg har Hizbollah skaffet seg en flåte av ubemannede krigsdroner. Organisasjonen arbeider kontinuerlig for å utvide og oppgradere arsenalet til mer avanserte rakettmodeller.

Israelske forsvarskilder har tidligere uttalt at de anser det som en rød linje dersom Hizbollah forsøker å få tilsendt avanserte våpen over landegrensene i regionen. Det hevdes fra ulikt hold at Israel har stått bak flere luftangrep i Syria de siste årene, for å stanse våpenforsendelser til Hizbollah. Israel kommenterer aldri slike meldinger offisielt. Et slik angrep skal senest ha skjedd onsdag denne uken.

De fleste analytikere er enige om at Hizbollah ikke har planer om å gå til angrep mot Israel i nærmeste framtid, mens de fortsatt er betydelig svekket av Syria-krigen.

Etter at det ble kjent at trusselen fra Hizbollah var et av temaene som hadde blitt snakket om da Netanyahu møtte president Obama i USA i begynnelsen av uken, uttalte Hizbollah-leder Hassan Nasrallah at han var ”stolt av at den lille Satan og den store Satan viet møtet sitt i Det hvite hus til å snakke om Hizbollah”.

Forrige artikkelKnivangrep i Italia
Neste artikkelFar og sønn drept i skyteangrep
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/