Tror Iran frakter våpen i dette flyet

Israel frykter Iran bruker sivil luftfart til å frakte avanserte våpen til Hizbollah.

Et fraktfly fra det iranske selskapet Qeshm Fars Air. Israel mistenker at slike fly brukes til å frakte våpen. (Foto: Wikimedia Commons)
Et fraktfly fra det iranske selskapet Qeshm Fars Air. Israel mistenker at dette brukes til å frakte våpen. (Foto: Wikimedia)

Et iransk fraktfly som angivelig frakter avanserte våpen til terrorgruppen Hizbollah ble observert da det fløy direkte fra den iranske hovedstaden Teheran til den libanesiske hovedstaden Beirut, skriver Times of Israel.

Israelske og amerikanske sikkerhetstjenester har lenge hevdet at Iran har forsynt Hizbollah-militsen med avanserte våpen gjennom sivil luftfart. Flyet som fløy til Beirut torsdag tilhører det iranske flyselskapet Fars Air Qeshm.

Ifølge offentlig tilgjengelig flydata forlot flyet med flightnummer QFZ-9964 Teheran like etter klokken 8.00 torsdag morgen, fløy over Iran, svingte over Syria og landet på flyplassen i Beirut rundt to timer senere.

Noen timer etter flyvningen antydet det israelske forsvaret at flyet hadde fraktet våpen til Hizbollah-militsen. Forsvarets arabiskspråklige talsmann, oberstløytnant Avichay Adraee, skrev i en Twitter-melding at Libanon ikke lenger måtte tillate iranske fly å bringe krigsmateriell inn i landet deres.

Gjennom offentlig data kan man se det Iranske selskapet Fars Air Qeshm har flydd fra Teheran til Beirut. (Skjermdump: FlightRadar24)
Gjennom offentlig data kan man se at selskapet Fars Air Qeshm fløy fra Teheran til Beirut. (Skjermdump: FlightRadar24)

USAs spesialrepresentant for Iran, Brian Hook, sa torsdag at Washington hadde «bevis på at Iran hjelper Hizbollah med å bygge anlegg for å produsere raketter» i Libanon, uten at han utdypet det noe videre.

Han anklaget også Iran for skamløst å eksportere våpen til Afghanistan og Jemen, stikk i strid med FNs våpenforbud. Noen av våpnene som har blitt avdekket har hatt persisk skrift på seg.

– De iøyenfallende farsi-tegnene er Irans måte å si at de ikke bryr seg om de blir tatt i å bryte FNs våpenrestriksjoner, sier Hook.

Hizbollah skal ha minst 100.000 raketter i sitt arsenal, hvorav tusenvis har kapasitet til å treffe mål hvor som helst i Israel, inkludert storbyen Tel Aviv. Derfor advarer den israelske hjemmefrontkommandoen om at neste krig vil være mer utfordrende og kompleks enn noen gang tidligere. Israel frykter spesielt at Hizbollah skal få mange avanserte presisjonsraketter fra Iran.

Torsdag kveld, timer etter flyturen mellom Teheran og Beirut, skal Israel angivelig ha gått til luftangrep på iranske mål i Syria. Ifølge rapporter i media og påstander fra det syriske militæret, skal rakettene ha truffet mål i og rundt Damaskus, i det sørlige Syria nær grensen mot Israel og langs Damaskus-Beirut-hovedveien, som går til Libanon.

Det er ikke kjent om de to hendelsene har noen tilknytning til hverandre.

Forrige artikkelSe de skjønne bildene av statsmannen og sjakkmesteren
Neste artikkelKåret til en av verdens beste
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.