Kilder: Droneangrepet i Beirut utsetter Hizbollahs rakett-program i lang tid

Målet for droneangrepet var utstyr til produksjon av presisjonsraketter.

Viktig elektronisk utstyr til produksjon av presisjonsraketter i full fyr etter droneangrepet i Beirut 25. august. (Foto: Twitter)

Målet for søndags droneangrep i den libanesiske hovedstaden Beirut var en kostbar og sjelden industriell blandemaskin for produksjon av fast brensel. Angrepet satt terrorgruppen Hizbollahs planer om å utvikle langtrekkende presisjonsraketter tilbake med minst ett år, ifølge artikler i israelske medier.

Det var tidlig på morgenen søndag 25. august at to droner kom flygende inn i Dahiyeh-nabolaget i Beirut. En av dronene kræsjet og ble funnet, mens den andre eksploderte og gjorde skade på den åtte tonn tunge blandemaskinen. Den største skaden skjedde på maskinens kontrollpanel, noe som gjør at maskinen vil være ute av drift i lang tid. Droneangrepet skjedde rett før Hizbollah skulle flytte maskinen til et trygt sted og gjøre den operativ.

Blandemaskinen, som brukes til produksjon av ballistiske missiler, ble sendt fra Iran til terrorgruppen i Libanon. At Iran leverer en slik maskin til terrorgruppen Hizbollah er et klart brudd på internasjonale traktater.

Hadde maskinen rukket å bli operativ ville den gjort det mulig for Hizbollah å masseprodusere langtrekkende presisjonsraketter. Dette ville vært en stor trussel mot staten Israel. Nå er denne trusselen satt ut av spill for en stund.

Hizbollah og den libanesiske regjeringen har anklaget Israel for å stå bak droneangrepet. Israelske tjenestemenn har avstått fra å kommentere.

Israel har de siste årene gjennomført en rekke angrep mot Hizbollah og deres samarbeidspartnere i Syria, for å forhindre at terrorgruppen skal få tilgang på presisjonsraketter. Men det er sjeldent at Israel gjennomfører angrep inne i Libanon. Er Israel ansvarlig for søndagens angrep kan det tyde på den jødiske staten har gått over til en mer aggressiv forsvarspolitikk.

En av dronene styrtet og ble funnet av Hizbollah – som anklager Israel for å ha stått bak. (Foto: Libanesisk stats-TV)
Forrige artikkelPresident Rivlin møtte arabiske og jødiske fotballspillere for å markere starten på sesong 2019-2020
Neste artikkelHer støtter Senterpartiet boikott av Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.