Israelsk TV: Hizbollah ønsket å bruke Beiruts ammoniumnitrat mot Israel

Ifølge TV-kanalen ønsket terrorgruppen å bruke det i en tredje Libanon-krig.
En enorm røyksky etter den kraftige eksplosjonen i Beirut 4. august 2020. Ifølge en israelsk TV-kanal hadde Hizbollah planer om å bruke eksplosivene som var lagret ved havna i Beirut i en ny krig mot Israel. (Foto: Wikipedia/CC)

Ifølge en sikkerhetsvurdering som den israelske TV-kanalen Channel 13 har fått tilgang på, skal den libanesiske terrorgruppen Hizbollah angivelig ha ønsket å bruke ammoniumnitrat som forårsaket den enorme eksplosjonen i Beirut mot Israel i en «tredje Libanon-krig». Det er ikke kjent hvem som er kilden til denne vurderingen, skriver nettavisen Times of Israel.

Den israelske TV-reportasjen ble sendt bare timer etter at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah hadde talt til det libanesiske folk, hvor han kategorisk avviste at gruppen hans hadde lagret våpen eller eksplosiver ved Beiruts havn. Over 157 mennesker mistet livet og flere tusen ble skadet, da 2750 tonn med ammoniumnitrat eksploderte i den libanesiske hovedstaden.

– Jeg vil kategorisk avvise at det var noe som tilhørte oss ved havnen. Ingen våpen, ingen raketter, ingen bomber, rifler, kuler eller ammoniumnitrat. Vi har ikke hatt et lager der, ingenting. Ikke nå og aldri tidligere, sa Nasrallah.

Israel har ikke formelt påstått at Hizbollah er koblet til eksplosjonen.

Krateret etter eksplosjonen i Beirut er 43 meter dypt. Over 300.000 boliger i den libanesiske hovedstaden ble ødelagt.

I tillegg til bruk i kunstgjødsel brukes ammoniumnitrat også til fremstilling av eksplosiver. Det har forårsaket flere store ulykker og var hovedingrediens i en bombe som ødela en føderal bygning i Oklahoma i USA i 1995. I fjor skrev israelske medier at den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad hadde tipset flere europeiske land om at Hizbollah lagret ammoniumnitrat for bruk i bomber i London, Kypros og andre steder i Europa.

I reportasjen på Channel 13 ble det påpekt at «materialet som eksploderte i Beirut ikke var noe nytt for Nasrallah og Hizbollah». I London i 2015, etter tips fra Mossad, ble det funnet tre tonn med ammoniumnitrat som tilhørte Hizbollah gjemt i melsekker. En tilsvarende prosess førte til en tilsvarende oppdagelse i Tyskland. Hizbollah-operativer hadde nok ammoniumnitrat «til å sprenge en hel by i luften», ifølge tysk etterretning.

Tyskland har senere bannlyst terrororganisasjonen fra landet.

Det var hva Nasrallah hadde tenkt å gjøre i Europa, men når det gjelder ammoniumnitrat som var lagret ved havnen i Beirut, er vurderingen at Nasrallah planla å bruke det mot Israel i en tredje Libanon-krig, ifølge Channel 13.

Samtidig har Moshe Ya’alon, Israels tidligere forsvarsminister og forsvarssjef, uttalt til en saudiarabisk avis at Hizbollah er ansvarlig for eksplosjonen. Han sier Hizbollah i lang tid har kjent til ammoniumnitratet og hatt kontroll over havnen. Han sier Israel flere ganger skal ha advart Libanon om at Hizbollah lagret våpen og eksplosive materialer i Beirut og andre steder i landet.

Et stillbilde viser kraften i eksplosjonen. Ifølge israelsk TV hadde Hizbollah planer om å bruke sprengstoffet mot Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise