Israelsk TV: Hizbollah ønsket å bruke Beiruts ammoniumnitrat mot Israel

Ifølge TV-kanalen ønsket terrorgruppen å bruke det i en tredje Libanon-krig.

En enorm røyksky etter den kraftige eksplosjonen i Beirut 4. august 2020. Ifølge en israelsk TV-kanal hadde Hizbollah planer om å bruke eksplosivene som var lagret ved havna i Beirut i en ny krig mot Israel. (Foto: Wikipedia/CC)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Ifølge en sikkerhetsvurdering som den israelske TV-kanalen Channel 13 har fått tilgang på, skal den libanesiske terrorgruppen Hizbollah angivelig ha ønsket å bruke ammoniumnitrat som forårsaket den enorme eksplosjonen i Beirut mot Israel i en «tredje Libanon-krig». Det er ikke kjent hvem som er kilden til denne vurderingen, skriver nettavisen Times of Israel.

Den israelske TV-reportasjen ble sendt bare timer etter at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah hadde talt til det libanesiske folk, hvor han kategorisk avviste at gruppen hans hadde lagret våpen eller eksplosiver ved Beiruts havn. Over 157 mennesker mistet livet og flere tusen ble skadet, da 2750 tonn med ammoniumnitrat eksploderte i den libanesiske hovedstaden.

– Jeg vil kategorisk avvise at det var noe som tilhørte oss ved havnen. Ingen våpen, ingen raketter, ingen bomber, rifler, kuler eller ammoniumnitrat. Vi har ikke hatt et lager der, ingenting. Ikke nå og aldri tidligere, sa Nasrallah.

Israel har ikke formelt påstått at Hizbollah er koblet til eksplosjonen.

Krateret etter eksplosjonen i Beirut er 43 meter dypt. Over 300.000 boliger i den libanesiske hovedstaden ble ødelagt.

I tillegg til bruk i kunstgjødsel brukes ammoniumnitrat også til fremstilling av eksplosiver. Det har forårsaket flere store ulykker og var hovedingrediens i en bombe som ødela en føderal bygning i Oklahoma i USA i 1995. I fjor skrev israelske medier at den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad hadde tipset flere europeiske land om at Hizbollah lagret ammoniumnitrat for bruk i bomber i London, Kypros og andre steder i Europa.

I reportasjen på Channel 13 ble det påpekt at «materialet som eksploderte i Beirut ikke var noe nytt for Nasrallah og Hizbollah». I London i 2015, etter tips fra Mossad, ble det funnet tre tonn med ammoniumnitrat som tilhørte Hizbollah gjemt i melsekker. En tilsvarende prosess førte til en tilsvarende oppdagelse i Tyskland. Hizbollah-operativer hadde nok ammoniumnitrat «til å sprenge en hel by i luften», ifølge tysk etterretning.

Tyskland har senere bannlyst terrororganisasjonen fra landet.

Det var hva Nasrallah hadde tenkt å gjøre i Europa, men når det gjelder ammoniumnitrat som var lagret ved havnen i Beirut, er vurderingen at Nasrallah planla å bruke det mot Israel i en tredje Libanon-krig, ifølge Channel 13.

Samtidig har Moshe Ya’alon, Israels tidligere forsvarsminister og forsvarssjef, uttalt til en saudiarabisk avis at Hizbollah er ansvarlig for eksplosjonen. Han sier Hizbollah i lang tid har kjent til ammoniumnitratet og hatt kontroll over havnen. Han sier Israel flere ganger skal ha advart Libanon om at Hizbollah lagret våpen og eksplosive materialer i Beirut og andre steder i landet.

Et stillbilde viser kraften i eksplosjonen. Ifølge israelsk TV hadde Hizbollah planer om å bruke sprengstoffet mot Israel.
Forrige artikkelPasserte 600 korona-dødsfall i Israel
Neste artikkelTusenvis av palestinere besøker Israels strender
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.