Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai for å høre svært aktuelle foredrag. Vær rask med påmelding, begrenset antall plasser.

Israelsk TV: Hizbollah ønsket å bruke Beiruts ammoniumnitrat mot Israel

En enorm røyksky etter den kraftige eksplosjonen i Beirut 4. august 2020. Ifølge en israelsk TV-kanal hadde Hizbollah planer om å bruke eksplosivene som var lagret ved havna i Beirut i en ny krig mot Israel. (Foto: Wikipedia/CC)
Ifølge TV-kanalen ønsket terrorgruppen å bruke det i en tredje Libanon-krig.

Ifølge en sikkerhetsvurdering som den israelske TV-kanalen Channel 13 har fått tilgang på, skal den libanesiske terrorgruppen Hizbollah angivelig ha ønsket å bruke ammoniumnitrat som forårsaket den enorme eksplosjonen i Beirut mot Israel i en «tredje Libanon-krig». Det er ikke kjent hvem som er kilden til denne vurderingen, skriver nettavisen Times of Israel.

Den israelske TV-reportasjen ble sendt bare timer etter at Hizbollah-leder Hassan Nasrallah hadde talt til det libanesiske folk, hvor han kategorisk avviste at gruppen hans hadde lagret våpen eller eksplosiver ved Beiruts havn. Over 157 mennesker mistet livet og flere tusen ble skadet, da 2750 tonn med ammoniumnitrat eksploderte i den libanesiske hovedstaden.

– Jeg vil kategorisk avvise at det var noe som tilhørte oss ved havnen. Ingen våpen, ingen raketter, ingen bomber, rifler, kuler eller ammoniumnitrat. Vi har ikke hatt et lager der, ingenting. Ikke nå og aldri tidligere, sa Nasrallah.

Israel har ikke formelt påstått at Hizbollah er koblet til eksplosjonen.

Krateret etter eksplosjonen i Beirut er 43 meter dypt. Over 300.000 boliger i den libanesiske hovedstaden ble ødelagt.

I tillegg til bruk i kunstgjødsel brukes ammoniumnitrat også til fremstilling av eksplosiver. Det har forårsaket flere store ulykker og var hovedingrediens i en bombe som ødela en føderal bygning i Oklahoma i USA i 1995. I fjor skrev israelske medier at den israelske etterretningsorganisasjonen Mossad hadde tipset flere europeiske land om at Hizbollah lagret ammoniumnitrat for bruk i bomber i London, Kypros og andre steder i Europa.

I reportasjen på Channel 13 ble det påpekt at «materialet som eksploderte i Beirut ikke var noe nytt for Nasrallah og Hizbollah». I London i 2015, etter tips fra Mossad, ble det funnet tre tonn med ammoniumnitrat som tilhørte Hizbollah gjemt i melsekker. En tilsvarende prosess førte til en tilsvarende oppdagelse i Tyskland. Hizbollah-operativer hadde nok ammoniumnitrat «til å sprenge en hel by i luften», ifølge tysk etterretning.

Tyskland har senere bannlyst terrororganisasjonen fra landet.

Det var hva Nasrallah hadde tenkt å gjøre i Europa, men når det gjelder ammoniumnitrat som var lagret ved havnen i Beirut, er vurderingen at Nasrallah planla å bruke det mot Israel i en tredje Libanon-krig, ifølge Channel 13.

Samtidig har Moshe Ya’alon, Israels tidligere forsvarsminister og forsvarssjef, uttalt til en saudiarabisk avis at Hizbollah er ansvarlig for eksplosjonen. Han sier Hizbollah i lang tid har kjent til ammoniumnitratet og hatt kontroll over havnen. Han sier Israel flere ganger skal ha advart Libanon om at Hizbollah lagret våpen og eksplosive materialer i Beirut og andre steder i landet.

Et stillbilde viser kraften i eksplosjonen. Ifølge israelsk TV hadde Hizbollah planer om å bruke sprengstoffet mot Israel.

Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart