IDF: 33.366444N, 35.405556E

Hva var den kryptiske meldingen fra det israelske forsvaret?
Koordinatene som IDF publiserte var til bygget som er markert med rød firkant. Dette skal være et stort våpenlager tilhørende den libanesiske terrorgruppen Hizbollah. Bygget over veien, markert i gult, er en skole. (Foto: Google Earth)

Det israelske forsvaret sendte onsdag kveld 14. juli ut en mystisk Twitter-melding, hvor det bare stod «33.366444N, 35.405556E». Mange lurte på hva dette betydde, men det viste seg fort at tallene var koordinatene til et bygg i det sentrale Libanon. Og ikke til et hvilket som helst bygg, men et stort våpenlager plassert like over veien for en skole, skriver Times of Israel.

Ifølge israelske anslag er eksplosiver med omkring halvparten av den ødeleggende kraften til den enorme eksplosjonen som ødela store deler av hovedstaden Beirut i fjor lagret i bygningen som ligger i landsbyen Ebba.

Våpenlageret tilhører den libanesiske terrorgruppen Hizbollah, som har tette bånd til Iran. Det israelske forsvaret forventer at våpnene raskt blir flyttet nå som det tidligere hemmelige stedet er blitt eksponert for hele verden.

Selv om avsløringen gjør at Israel nå mister et potensielt mål i en fremtidig konflikt, sier det israelske forsvaret at de er villige til å avsløre kunnskapen for å sende et signal til Hizbollah om hvor god etterretning de har. De ønsker også å eksponere hvilken fare terrorgruppen utgjør for barn i Libanon.

IDF sier de har informasjon om «flere tusen» andre Hizbollah-mål.

– Hizbollah hadde til hensikt å bruke dette mot IDF-soldater og innbyggere i Israel. Dette våpenlageret lå midt i hjertet av sivilbefolkningen i Libanon, bare noen få meter fra en skole. I liket med dette målet er det tusenvis av lignende mål som tilhører Hizbollah, som setter livene til Libanons borgere i fare, sier det israelske forsvaret i en uttalelse.

Sattelittbilder av koordinatene som ble publisert av IDF viser en fireetasjers bygning like over veien for den offentlige skolen i Ebba, som ifølge IDF har rundt 300 elever.

De siste årene har Israel brukt en politikk om å offentliggjøre informasjon om Hizbollah-personell og eiendeler i et forsøk på å tvinge terrorgruppen til å endre sin taktikk uten å bruke militære angrep, som høyst trolig ville økt sjansene for en stor og voldelig konfrontasjon.

Det var også tilfellet i 2018 og 2020, da daværende statsminister Benjamin Netanyahu under en tale i FNs generalforsamling avslørte flere steder som ble brukt av terrorgruppen til å utvikle presisjonsstyrte raketter i Beirut.

At Hizbollah lagrer våpen i Ebba vil være et brudd på FNs sikkerhetsråds resolusjon 1701, som avsluttet Den andre Libanon-krig i 2006. Ifølge resolusjonen skal alle væpnede libanesiske grupper utenom hæren holde seg nord for Litani-elven. UNIFIL, FN-styrkene som har ansvaret med å sørge for at det sørlige Libanon er fritt for væpnede Hizbollah-medlemmer, har ikke kommentert saken.

Israel kjempet mot Hizbollah i en storstilt konflikt i 2006. Den 34 dager lange krigen, hvor tusenvis av Hizbollah-raketter ble avfyrt mot byer i det nordlige Israel, kostet 165 israelere livet, inkludert 44 sivile. Over 1100 libanesere, både Hizbollah-krigere og sivile, ble drept.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise