Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Litauen vil etterforske Holocaust-overlevende

- Istedet for å skamme seg over sin fortid, omskriver Litauen sin historie, skriver Ha'aretz-journalist Yossi Melman 3. september. Han tar til orde for å utvise deres ambassadør fra Israel.

Formann i foreningen for litauske jøder i Israel, er den 86 år gamle advokaten Joseph Melamed. Han er en Holocaust-overlever som i 1999 sendte en liste til litauske myndigheter med navnene til tusenvis av nålevende statsborgere, som samarbeidet med nazistene under krigen. Regjeringen løftet ikke en finger.

Tolv år senere har Litauen derimot bestemt seg for å etterforske Melamed selv, på grunn av hans motstandskriger i landets dype skoger under 2. verdenskrig. Han er beskyldt for å ha det personlige ansvaret for at ni litauere ble henrettet av Sovjet for samarbeid med nazistene. Disse ni er utrolig nok nasjonale helter i hjemlandet. En av disse ni er Juazas Luksa, som i 1941 kappet hodet av en rabbiner med et sverd, for så å henge hodet på et offentlig sted til alles beskuelse.

Omskriver fortiden
Historien om Litauen under krigen er slettes ingen hyggelig lesning. Mange borgere samarbeidet med nazistene fordi de ble sett på som frigjørere. Allerede før de ble okkupert av «Det tredje riket» begynte landets borgere å massakrere sine jødiske naboer. Rundt 200.000 jøder ble drept under den tyske okkupasjonstiden, mange av dem drept av sine egne landsmenn.

Ha’aretz-journalist Yossi Melman påpeker hvordan Litauen er i ferd med å «omskrive» sin nasjonale skamplett av en historie. Regjeringen har blant annet benådet en rekke litauere som ble dømt i sovjetiske domstoler etter krigen for sin samarbeidsvillighet med Nazi-Tyskland.

– Tid for protester
Journalisten mener Israels manglende reaksjoner overfor myndighetene i det øst-europeiske landet, blir tolket som et svakhetstegn. Særlig ettersom landet nå krever at Holocaust-overlevende blir etteforsket for krigsforbrytelser.

– Tiden er kommet for den israelske regjeringen til å ytre høylytte protester for å ende en gang for alle den litauske skamløsheten, skriver Melman som tar til orde for å utvise landets ambassadør i Tel Aviv.

Utestenger kulturminister
Det hører med til historien at i etterkant av kommentarartikkelen, som ble publisert 3. september, har det blitt tatt grep i Israels forhold til Litauen. Holocaust-museet Yad Vashem har utestengt landets kulturminister og ambassadør fra en konferanse om utryddelsen av jødene i Litauen under Holocaust. Avgjørelsen kommer som et resultat av Melmans artikkel, det faktum at Litauens regjering også har oppfordret Israel til å etterforske Holocaust-overlevende for krigsforbrytelser.


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart