Palestinske studenter for første gang i Auschwitz

Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen. Mange kjenner ikke til stedets historie. (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

En gruppe med 30 palestinske studenter besøkte i dag Auschwitz-Birkenau, melder Ha’aretz. Det israelske og tyske universitetet som organiserer programmet skal ha bedt medier om å unnlate å omtale besøket i forkant.

De palestinske studentene kommer fra de palestinske Al-Quds og Birzeit universitetene. Siden palestinske universiteter har stanset alle samarbeidsprosjekter med israelske universiteter, deltar studentene offisielt som representanter for professor Mohammed S. Dajanis Wasatia-bevegelse for moderat islam, skriver journalist Matthew Kalman.

 

Besøk i flyktningleir

Besøket i Auschwitz er del av et gjensidig program, hvor israelske og palestinske ungdommer gjør seg kjent med viktige hendelser som har preget den andre partens historiske bevissthet. I forrige uke besøkte en gruppe israelske studenter flyktningleiren Dheisheh sør for Betlehem. De fikk høre om palestinerne som ble flyktninger under krigen i 1948. Slike besøk skjer jevnlig fra israelsk side, men besøket i Auschwitz fra palestinsk side er noe helt nytt.

Dajanis er professor ved amerikanske studier ved Al-Quds. Han har skrevet det han mener er den første introduksjon om Holocaust på arabisk, og håper den vil bli en del av opplæringen for palestinske studenter.

Dajanis sier det gjorde dypt inntrykk på ham da han første gang besøkte utryddelsesleirene i Polen.

– Jeg ble også oppdratt i en kultur med [Holocaust-]benektelse, sier han. Professoren er en av få palestinske professorer, skriver Kalman, som åpent går imot oppfordringene til akademisk boikott av Israel.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag