Palestinske studenter for første gang i Auschwitz

I dag var et historisk besøk i utryddelsesleiren Auschwitz-Birkenau. Det skal være første gang en gruppe palestinske studenter kommer til leiren. Som guide får de to jødiske Holocaust-overlevere.

Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen. Mange kjenner ikke til stedets historie. (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)

En gruppe med 30 palestinske studenter besøkte i dag Auschwitz-Birkenau, melder Ha’aretz. Det israelske og tyske universitetet som organiserer programmet skal ha bedt medier om å unnlate å omtale besøket i forkant.

De palestinske studentene kommer fra de palestinske Al-Quds og Birzeit universitetene. Siden palestinske universiteter har stanset alle samarbeidsprosjekter med israelske universiteter, deltar studentene offisielt som representanter for professor Mohammed S. Dajanis Wasatia-bevegelse for moderat islam, skriver journalist Matthew Kalman.

 

Besøk i flyktningleir

Besøket i Auschwitz er del av et gjensidig program, hvor israelske og palestinske ungdommer gjør seg kjent med viktige hendelser som har preget den andre partens historiske bevissthet. I forrige uke besøkte en gruppe israelske studenter flyktningleiren Dheisheh sør for Betlehem. De fikk høre om palestinerne som ble flyktninger under krigen i 1948. Slike besøk skjer jevnlig fra israelsk side, men besøket i Auschwitz fra palestinsk side er noe helt nytt.

Dajanis er professor ved amerikanske studier ved Al-Quds. Han har skrevet det han mener er den første introduksjon om Holocaust på arabisk, og håper den vil bli en del av opplæringen for palestinske studenter.

Dajanis sier det gjorde dypt inntrykk på ham da han første gang besøkte utryddelsesleirene i Polen.

– Jeg ble også oppdratt i en kultur med [Holocaust-]benektelse, sier han. Professoren er en av få palestinske professorer, skriver Kalman, som åpent går imot oppfordringene til akademisk boikott av Israel.

 

Forrige artikkelEt nytt eksempel på KFUK-KFUMs løgner
Neste artikkelForhandler om å få samtalene til å fortsette
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.