70 år siden Auschwitz ble frigjort

På denne dagen i 1945 ble nazistenes grusomheter i Auschwitz avsluttet, da leiren ble frigjort av sovjetiske tropper. Se video fra stormarkeringen av minnedagen i konsentrasjonsleiren.
300 Holocaust-overlevende var med på dagens markering av at det er 70 år siden Auschwitz ble frighort. (Foto: Skjermdump fra YouTube / Jpost.com)
300 Holocaust-overlevende var med på dagens markering av at det er 70 år siden Auschwitz ble frighort. (Foto: Skjermdump fra YouTube / Jpost.com)

Om lag 300 overlevende etter Holocaust fra hele verden var tirsdag samlet i Auschwitz, utenfor byen Krakow i Polen, for å overvære seremonien som markerte 70-årsdagen for frigjøringen av konsentrasjonsleiren der mer enn en million mennesker ble drept i løpet av Andre verdenskrig.

Dette kan komme til å være den siste anledningen der man klarer å samle så mange av de stadig eldre tidligere krigsfangene, skriver Jerusalem Post. De yngste overlevende etter Auschwitz er nå i 70-årene. Da 60-årsminnet ble markert for ti år siden, deltok 1.500 av de overlevende eksfangene.

En rekke statsledere og andre gjester var også til stede under seremonien tirsdag. Fra Norge deltok statsminister Erna Solberg og Kronprins Haakon.

Her kan du se videoopptak av hele arrangementet:

 

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=okdPrQsub3I&x-yt-cl=84838260&x-yt-ts=1422327029[/youtube]

 

Aldri igjen

Jerusalem Post har snakket med flere jødiske deltakere i seremonien. De beskriver det som svært smertefullt å vende tilbake til stedet der grusomhetene skjedde, selv så lenge etterpå. ”Det som å åpne opp igjen et sår”, sier en av dem. Samtidig gir flere av dem uttrykk for at de hadde et sterkt ønske om å være med på markeringen – for å be en bønn eller ta et farvel med slektinger som døde på stedet, eller for å være med på å bidra til å holde oppe minnet om den ufattelige tragedien – i håp om at verden ikke vil glemme, slik at det aldri skjer igjen.

Mellom 1,1 og 2 millioner mennesker, de fleste av dem europeiske jøder, ble gasset i hjel, skutt eller hengt, og deretter brent, i leiren i det sørlige Polen. I tillegg til jødene ble både polakker og sigøynere drept i leiren. De første fangene ankom 14. juni 1940. 27. januar 1945 kom Stalins røde armé og tok kontrollen over leiren fra nazistene. Siden 2010 har denne datoen blitt markert som den internasjonale minnedagen for Holocaust.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise