Rekordmange besøkte Auschwitz i fjor

Over to millioner mennesker gikk inn portene til Auschwitz i 2016 for å lære om grusomhetene fra andre verdenskrig.
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen. Mange kjenner ikke til stedets historie. (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)

I løpet av fjoråret kom 2.053.000 mennesker fra hele verden for å besøke den tidligere tyske konsentrasjons- og utryddelsesleiren Auschwitz i Polen.

Det skriver Auschwitz-Birkenau-museet (The Auschwitz‑Birkenau Memorial and State Museum) i en artikkel publisert 2. januar på sin egen nettside.

Auschwitz var det tyske navnet på den polske byen Oświęcim, og ligger rundt 50 kilometer vest for storbyen Kraków.

 

Museet ble opprettet etter et vedtak i det polske parlamentet i juli 1947 og ble bygget der Hitler-Tysklands største tilintetgjøringsleir tidligere var lokalisert.

Formålet med museet er å minnes nazistenes forbrytelser i Auschwitz-Birkenau under den andre verdenskrig. Museet er også et forsknings- og læresenter om Holocaust, det vil si folkemordet på jødene, som fant sted i årene 1938 til 1945.

Aldri før har så mange besøkende kommet for å se stedet dit nazistene deporterte rundt 1,3 millioner mennesker i årene 1942 til 1945. Av dem ble rundt 1,1 millioner mennesker drept.

Rundt 91 prosent av de drepte i Auschwitz-Birkenau var jøder.

Piotr M. A. Cywinski, som er direktør ved museet, mener arbeidet de gjør er like aktuelt og viktig i dag, 70 år etter at museet ble bygget. Han sier historien ikke må få gjenta seg.

– I dagens verden, full av konflikter, økt følelse av usikkerhet, og en økning av populisme i det offentlige ordskiftet, er det nødvendig å bli minnet om de mørkeste advarslene fra fortiden, sier direktøren.

Piotr M. A. Cywiński (Foto: Wikipedia Commons)
Museumsdirektør Piotr M. A. Cywiński (Foto: Wikipedia Commons)

Den største andelen besøkende kom fra Polen. Over 420.000 polakker var innom museet i fjor. På topp ti-listen over besøkende er Storbritannia med 271.000, USA med 215.000, Italia med 146.000, Spania med 115.000, Israel med 97.000, Tyskland med 92.000, Frankrike med 82.000, Tsjekkia med 60.000 og Sverige med 41.000.

Også mange nordmenn besøkte Auschwitz i 2016. De fleste av dem var elever og studenter som reiste på klassetur i regi av stiftelsen Hvite busser.

I 2015 var antallet besøkende over 1, 72 millioner.

 

Relaterte artikler:

Palestinske studenter for første gang i Auschwitz

Professor blir trakassert etter Auschwitz-besøk

Hvis jeg ikke ble oppdaget i likhaugen…

Geir Knutsen har bidratt til denne artikkelen.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise