Østerrike vil gi statsborgerskap til etterkommerne av Holocaust-ofre

Den østerrikske regjeringen lanserer en plan for å skape tillit hos Israel.
Den nye regjeringen i Østerrike ønsker et bedre forhold til Israel og det jødiske folk. Her fra parlamentet i Wien. (Foto: Flickr)
Den nye østerrikske regjeringen ønsker et bedre forhold til Israel og jødene. Her fra parlamentet i Wien. (Foto: Flickr)

Kort tid etter at den nye høyreorienterte regjeringen i Østerrike ble tatt i ed mandag, annonserte den en rekke tillitsbyggende tiltak for å forbedre forholdet til Israel og det jødiske folk, skriver den israelske avisen Ha’aretz.

Det skjer etter at den israelske regjeringen har kunngjort at de vil begrense den diplomatiske kontakten med deler av regjeringen i Wien på grunn av antisemittiske røtter hos medlemmer av den nye regjeringskoalisjonen.

Ifølge planen til den nye regjeringen ønsker Østerrike å gi statsborgerskap til etterkommerne av østerrikske Holocaust-ofre. Foreløpig foreligger det ingen detaljer rundt denne planen, men den østerrikske statsministeren Sebastian Kurz sier dette vil gi rundt 200.000 mennesker muligheten til å få østerriksk statsborgerskap – vel og merke hvis de selv ønsker det, understreker han.

Den nye regjeringen har også annonsert at de vil reise et minnesmerke for de 10.000 jødene fra Wien som ble drept i Maly Trostenets-leiren utenfor Hviterusslands hovedstad Minsk. Minnesmerke skal bli reist som en «klar forpliktelse til Østerrikes historiske ansvar for deltakelse i Holocaust.»

Som MIFF har skrevet tidligere vil regjeringen til Katz, som er verdens yngste statsleder, også anerkjenne Israel som en jødisk stat.

I tillegg har regjeringen annonsert at de i 2018 vil markere 80-årsdagen for nazistenes annektering av Østerrike. «Vi ønsker å minnes dem som led som følge av denne hendelsen og sende et klart budskap mot antisemittisme.»

Fram til 80-tallet så Østerrike på seg selv som et uskyldig offer for Nazi-Tysklands annektering av landet i 1938, og ikke som en velvillig medskyldig. Siden den gang har østerrikske regjeringer gjort flere anstrengelser for å ta et oppgjør med landets mørke historie. Når det kommer til andre spørsmål, som for eksempel kompensasjon for eiendeler som ble konfiskert under denne perioden, mener mange at landet fortsatt ikke har gjort nok.

Østerrikes statsminister Sebastian Kurz. (Foto: Dragan Tatic, flickr)
Østerrikes statsminister Sebastian Kurz ønsker et bedre forhold til Israel. (Foto: Dragan Tatic, flickr)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise