Siste Sobibor-overlevende er død

Arkady Weisspapier, som rømte fra tilintetgjørelsesleiren, ble 96 år gammel.
Minnesmerke ved den nazistiske tilintetgjørelsesleiren Sobibor i Polen. (Foto: Wikimedia Commons)
Minnesmerke ved den nazistiske tilintetgjørelsesleiren Sobibor i Polen. (Foto: Wikimedia Commons)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Arkady Weisspapier, den siste kjente overlevende fra tilintetgjørelsesleiren Sobibor, er død. Han ble 96 år gammel, skriver avisen Yedioth Ahronoth.

Det er et Berlin-basert minneblad for de drepte jødene i Europa som opplyser om at Weisspapier døde 11. januar 2018 i Kiev i Ukraina.

Weisspapier ble tatt til fange av tyske soldater da han tjenestegjorde for den sovjetiske hæren. På grunn av sitt jødiske opphav ble han i 1943 sendt til den nazistiske tilintetgjørelsesleiren Sobibor i det okkuperte Sørøst-Polen.

De aller fleste som ble sendt til Sobibor ble drept umiddelbart ved ankomst, men Weisspapier var en av få som ble spart og satt til å arbeide ved leiren.

I oktober 1943 var han med og organiserte et opprør i leiren. Hans erfaring som sovjetisk soldat kom til god nytte i opprøret. En større gruppe fanger klarte å drepe 11 offiserer og vakter før de rømte leiren. Av de 600 som prøvde å rømme klarte om lag 300 å komme seg unna. Resten ble skutt eller sprengt i stykker i minefeltet som omga leiren. Mange ble tatt til fange igjen.

Av de 300 som klarte å rømme var det bare 47 som overlevde krigen.

Etter ordre fra SS-sjef Heinrich Himmler ble leiren avviklet bare noen dager etter den store flukten. For å skjule hva som hadde foregått ble leiren revet og området tilplantet med skog. Mellom mars 1942 og oktober 1943 ble mellom 200.000 og 250.000 mennesker drept i Sobibor. De aller fleste jøder.

Weisspapier mistet hele sin familie under nazistenes okkupasjon av Ukraina. Etter krigen skal han ha giftet seg og senere fått to sønner. Han skal ha bodd og jobbet i Øst-Ukraina fram til han pensjonerte seg og flyttet til Kiev i 1994.

Arkady Weisspapier under et intervju i 2008. (Foto: Skjermdump Youtube)
Arkady Weisspapier under et intervju i 2008. (Foto: Skjermdump Youtube)

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise