Siste Sobibor-overlevende er død

Arkady Weisspapier, som rømte fra tilintetgjørelsesleiren, ble 96 år gammel.

Minnesmerke ved den nazistiske tilintetgjørelsesleiren Sobibor i Polen. (Foto: Wikimedia Commons)
Minnesmerke ved den nazistiske tilintetgjørelsesleiren Sobibor i Polen. (Foto: Wikimedia Commons)

Arkady Weisspapier, den siste kjente overlevende fra tilintetgjørelsesleiren Sobibor, er død. Han ble 96 år gammel, skriver avisen Yedioth Ahronoth.

Det er et Berlin-basert minneblad for de drepte jødene i Europa som opplyser om at Weisspapier døde 11. januar 2018 i Kiev i Ukraina.

Weisspapier ble tatt til fange av tyske soldater da han tjenestegjorde for den sovjetiske hæren. På grunn av sitt jødiske opphav ble han i 1943 sendt til den nazistiske tilintetgjørelsesleiren Sobibor i det okkuperte Sørøst-Polen.

De aller fleste som ble sendt til Sobibor ble drept umiddelbart ved ankomst, men Weisspapier var en av få som ble spart og satt til å arbeide ved leiren.

I oktober 1943 var han med og organiserte et opprør i leiren. Hans erfaring som sovjetisk soldat kom til god nytte i opprøret. En større gruppe fanger klarte å drepe 11 offiserer og vakter før de rømte leiren. Av de 600 som prøvde å rømme klarte om lag 300 å komme seg unna. Resten ble skutt eller sprengt i stykker i minefeltet som omga leiren. Mange ble tatt til fange igjen.

Av de 300 som klarte å rømme var det bare 47 som overlevde krigen.

Etter ordre fra SS-sjef Heinrich Himmler ble leiren avviklet bare noen dager etter den store flukten. For å skjule hva som hadde foregått ble leiren revet og området tilplantet med skog. Mellom mars 1942 og oktober 1943 ble mellom 200.000 og 250.000 mennesker drept i Sobibor. De aller fleste jøder.

Weisspapier mistet hele sin familie under nazistenes okkupasjon av Ukraina. Etter krigen skal han ha giftet seg og senere fått to sønner. Han skal ha bodd og jobbet i Øst-Ukraina fram til han pensjonerte seg og flyttet til Kiev i 1994.

Arkady Weisspapier under et intervju i 2008. (Foto: Skjermdump Youtube)
Arkady Weisspapier under et intervju i 2008. (Foto: Skjermdump Youtube)
Forrige artikkel23 pågrepet i storstilt narkoaksjon
Neste artikkelAvverget knivterror på Vestbredden
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.