1 av 5 har aldri hørt om Holocaust

Svarene fra en ny spørreundersøkelse viser at mange amerikanere mangler grunnleggene kunnskap om Holocaust.
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)
Konsentrasjonsleiren Auschwitz i dagens Polen. Mange kjenner ikke til stedets historie. (Foto: Clark & Kim Kays, flickr.com)

«Alle trenger å lese om Israel på miff.no.» Hvis du er enig, trenger vi deg som medlem av MIFF slik at skoleelever og andre kan få israelske perspektiver gratis tilgjengelig på norsk. Bare en liten brøkdel av våre nettgjester er medlemmer. Klikk her for å registrere deg nå (fra kr. 4,- per uke)

Organisasjonen Claims Conference publiserte torsdag 12. april, på minnedagen for Holocaust, en rapport som viser at mange amerikanere mangler grunnleggende kunnskap eller bevissthet om Holocaust.

Rapporten er basert på 1350 intervjuer gjennomført over telefon eller Internett med amerikanske voksne i tidsrommet 23. – 27. februar 2018. Feilmarginen er oppgitt til å være +/- 3 prosent.

Svarene fra spørreundersøkelsen viser at 11 prosent av de voksne og 22 prosent av de unge mellom 18 og 34 år ikke har hørt om Holocaust, eller er usikker på om de tidligere har hørt ordet.

To av tre unge amerikanere klarer ikke å identifisere navnet Auschwitz. Totalt for alle voksne er tallet 41 prosent.

45 prosent av amerikanske voksne og 49 prosent av de unge klarer ikke å navngi en eneste av de over 40.000 konsentrasjonleirene eller ghettoene i Europa under Holocaust.

Mens rundt 6 millioner jøder ble myrdet under Holocaust, tror 41 prosent av amerikanere mellom 18 og 34 år at det var færre enn 2 millioner jøder som ble myrdet. For alle voksne er tallet 31 prosent.

USAs forsvarssjef Martin E. Dempsey (fremst, m. flaske i hånden) avla et offisielt besøk ved Yad Vashem i januar 2012. (Foto: USAs ambassade i Tel Aviv)
USAs forsvarssjef Martin E. Dempsey (fremst, m. flaske i hånden) avla et offisielt besøk ved Yad Vashem i januar 2012. (Foto: USAs ambassade i Tel Aviv)

De fleste amerikanske voksne (84 prosent) vet at Holocaust fant sted i Tyskland, men bare 37 prosent klarte å oppgi Polen som et land der Holocaust fant sted, selv om over halvparten (3,5 millioner) av de drepte jødene var fra Polen.

I tillegg viser resultatene en stor mangel på personlig forbindelse til Holocaust. 80 prosent av amerikanerne har aldri besøkt et Holocaust-museum og 66 prosent kjenner ikke eller vet ikke om en eneste Holocaust-overlevende.

Til tross for store hull i kunnskapen viser svarene at det finnes mye vilje til å lære om Holocaust. Omtrent alle voksne (93 prosent) mener alle elever bør lære om Holocaust på skolen. 80 prosent svarer at det er viktig å fortsette med å undervise om Holocaust slik at det ikke skjer igjen.

58 prosent av alle respondentene svarte at Holocaust kan skje igjen.

Undersøkelsen viste også at det er en vanlig oppfatning at antisemittisme og nynazisme vedvarer, selv i USA.

68 prosent av amerikanerne mener det finnes antisemittisme i dagens USA.

17 prosent svarte at det er svært mange nynazister i USA, mens 34 prosent svarte at det er mange.

Undersøkelsen fant også ut at en liten andel (15 prosent) av den amerikanske voksne befolkningen mener folk bør ha lov til å bruke nazistiske slagord eller symboler i dagens USA. 11 prosent mener det er akseptabelt å ha nynazistiske holdninger.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise