Tyskland gir 610 millioner kroner til minnesmerket Auschwitz-Birkenau

Den tyske forbundskansleren Angela Merkel besøkte Auschwitz for første gang.

Forbundskansler Angela Merkel ved porten til Auswitch. Hun besøkte stedet sammen med den polske statsministeren Mateusz Morawiecki og leder for Auswitch-Birkenau-stiftelsen Piotr Cywinski. (Foto: Prime Minister of Poland)

Angela Merkel hadde fredag 6. desember sitt første besøk til minnesmerket Auschwitz-Birkenau etter 14 år som Tysklands forbundskansler. Med seg hadde hun en donasjon på 610 millioner kroner til arbeidet med å bevare stedet hvor nazistene hadde sin største dødsleir, skriver avisen Ha’aretz. Leiren er i dag et museum og minnesmerke over nazistenes mange ofre.

– Auschwitz er et museum, men også den største gravplassen i verden … [minnet] er nøkkelen til å bygge nåtid og framtid, sa direktør ved museet, Piotr Cywinski, i forkant av besøket til den tyske forbundskansleren.

Donasjonen på 600 millioner befester Tyskland posisjon som den største giveren til Auschwitz-Birkenau-stiftelsen, som ble opprettet for ti år siden.

Stiftelsen finansierer bevaringen av den tidligere utryddelsesleiren, hvor over én million mennesker ble drept i det som den gang var det nazi-okkuperte Polen. De aller fleste som ble drept i Auschwitz-Birkenau var jøder.

Mer enn tre millioner av Polens 3,2 millioner jøder ble drept av nazistene under andre verdenskrig. Det er omtrent halvparten av jødene som ble drept i Holocaust. Donasjonen fra Tyskland sikrer at bevaring av 30 brakker i Birkenau-leiren, inkludert et gammelt kjøkken og latrine, kan fortsette.

– Mange av disse bygningene ble ikke bygget for å vare lenge, sier Cywinski, som legger til at bevaringen koster nesten 50 millioner kroner årlig.

– Jeg vil vise at disse midlene er et verktøy for framtiden, for neste generasjon, for utdanning. Det er ikke en måte å peke finger på et lands historie, for det er ikke min rolle, forteller direktøren ved minnesmerket.

Selv om dette er Merkels første besøk til Auschwitz som forbundskansler har hun flere ganger besøkt andre konsentrasjonsleirer. Hun har også hatt personlige møter med overlevende fra Auschwitz.

Forrige artikkelNye iPhone er proppet med israelsk teknologi
Neste artikkelRepresentant for palestinsk etterretning havner i norsk fengsel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.