Tyskland gir 610 millioner kroner til minnesmerket Auschwitz-Birkenau

Forbundskansler Angela Merkel ved porten til Auswitch. Hun besøkte stedet sammen med den polske statsministeren Mateusz Morawiecki og leder for Auswitch-Birkenau-stiftelsen Piotr Cywinski. (Foto: Prime Minister of Poland)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Angela Merkel hadde fredag 6. desember sitt første besøk til minnesmerket Auschwitz-Birkenau etter 14 år som Tysklands forbundskansler. Med seg hadde hun en donasjon på 610 millioner kroner til arbeidet med å bevare stedet hvor nazistene hadde sin største dødsleir, skriver avisen Ha’aretz. Leiren er i dag et museum og minnesmerke over nazistenes mange ofre.

– Auschwitz er et museum, men også den største gravplassen i verden … [minnet] er nøkkelen til å bygge nåtid og framtid, sa direktør ved museet, Piotr Cywinski, i forkant av besøket til den tyske forbundskansleren.

Donasjonen på 600 millioner befester Tyskland posisjon som den største giveren til Auschwitz-Birkenau-stiftelsen, som ble opprettet for ti år siden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stiftelsen finansierer bevaringen av den tidligere utryddelsesleiren, hvor over én million mennesker ble drept i det som den gang var det nazi-okkuperte Polen. De aller fleste som ble drept i Auschwitz-Birkenau var jøder.

Mer enn tre millioner av Polens 3,2 millioner jøder ble drept av nazistene under andre verdenskrig. Det er omtrent halvparten av jødene som ble drept i Holocaust. Donasjonen fra Tyskland sikrer at bevaring av 30 brakker i Birkenau-leiren, inkludert et gammelt kjøkken og latrine, kan fortsette.

– Mange av disse bygningene ble ikke bygget for å vare lenge, sier Cywinski, som legger til at bevaringen koster nesten 50 millioner kroner årlig.

– Jeg vil vise at disse midlene er et verktøy for framtiden, for neste generasjon, for utdanning. Det er ikke en måte å peke finger på et lands historie, for det er ikke min rolle, forteller direktøren ved minnesmerket.

Selv om dette er Merkels første besøk til Auschwitz som forbundskansler har hun flere ganger besøkt andre konsentrasjonsleirer. Hun har også hatt personlige møter med overlevende fra Auschwitz.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag