Markerte 75 år siden frigjøringen av Auschwitz

Over 40 statsledere fra hele verden var til stede på arrangementet i Jerusalem.
Kronprins Haakon la ned krans på vegne av Norge ved Holocaust-minnesmerket Yad Vashem i Jerusalem. (Foto: Video)

Over 40 statsledere fra hele verden var til stede på 75-årsmarkeringen av frigjøringen av Auschwitz-Birkenau på Yad Vashem, minnesenteret for Holocaust i Jerusalem. Norge var representert med kronprins Haakon.

Seremonien varte i underkant av fire timer. Russlands president Vladimir Putin, USAs visepresident Mike Pence, Frankrikes statsminister Emmanuel Macron og prins Charles var blant gjestene som talte på markeringen.

– Dette var det verste massemordet i historien. Før krigen var over, etter å ha vart i fem år, var over 1,1 millioner menn, kvinner og barn blitt drept i Auschwitz. […] I dag står vi her, nesten 50 nasjoner samlet, og sier med én felles stemme: Aldri igjen, sa visepresident Pence fra talerstolen.

Putin sa Holocaust var «et av de verste kapitlene i menneskehetens historie» og sa videre at mange av jødene som ble drept var sovjetiske borgere.

– For oss har Holocaust alltid vært et dypt sår. Det er en tragedie vi aldri må glemme, fortalte den russiske presidenten.

Macron sa at synet som møtte soldatene fra Den røde arme, som frigjorde Auschwitz for 75 år siden, sjokkerte en hel verden da historiene deres ble kjent. – Vi må aldri returnere til slike mørke tider, sa Frankrikes president.

Også Israels president Reuven Rivlin, statsminister Benjamin Netanyahu og flere Holocaust-overlevende stod på talerstolen under markeringen. Den store begivenheten ble avsluttet med at statslederne la ned krans til minne om ofrene for Holocaust. Kronprins Haakon la ned krans på vegne av Norge.

Her kan du se hele seremonien fra Jerusalem i opptak:

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise