Medarbeidere i Auschwitz-Birkenau har funnet rørende beskjeder i barnesko

De nye funnene så dagens lys i forbindelse med det regelmessige bevaringsarbeidet som alle effekter på museet gjennomgår.
Babysko tatt fra et av de yngste ofrene i dødsleiren Auschwitz-Birkenau (Foto: @mfstern)
Babysko tatt fra et av de yngste ofrene i dødsleiren Auschwitz-Birkenau (Foto: @mfstern)

Medarbeidere i Auschwitz-Birkenau har funnet håndskrevne inskripsjoner i barnesko, tatt fra de jødiske barna som ble sendt i gasskammeret i den nazistiske dødsleiren i Polen.

De nye funnene så dagens lys i forbindelse med det regelmessige bevaringsarbeidet som alle effekter på museet gjennomgår for å bevare dem for ettertiden, skriver avisen Jerusalem Post.

Barneskoene i Auschwitz-Birkenau forteller historien om Holocaust hvor mer enn seks millioner jøder ble myrdet.

I en av skoene fant museets medarbeidere en inskripsjon om Amos Steinberg, født i Praha i 1938. Den lille gutten ble fengslet sammen med sine foreldre i Theresienstadt-ghettoen i 1942 og sendt derfra til Auschwitz. Se de rørende bildene av skoene her.

– Vi antar at Amos Steinbergs mor skrev sin gutts navn i skoen. Amos’ far blev deportert i en annen transport. Vi vet at han ble overført fra Auschwitz til Dachau-leiren den 10. oktober 1944. Han ble befridd fra underleiren Kaufering, sier Hanna Kubik fra museets avdeling for samlinger.

I en annen sko fant medarbeiderne dokumenter på ungarsk hvor flere navn nevnes: Ackermann, Brávermann og Beinhorn.

– De omtalte personene ble sannsynligvis deportert til Auschwitz på våren eller sommeren 1944 under utryddelsen av ​​ungarske jøder. Jeg håper at vi med mer detaljert forskning kan finne flere detaljer om hver enkelt person, sier Kubik.

Auschwitz-Birkenau har en fast utstilling av en stor mengde barnesko og museet har vært engasjert i en løpende innsats for å bevare dem. Det er funnet mange historisk viktige effekter under bevaringsprosessen, deriblant brev, fragmenter av aviser og pengesedler som man mener kan ha blitt brukt som foring i skoene.

Artikkelen er skrevet av Rika Sissi Greenberg for miff.dk og bearbedet for miff.no av Kjetil Ravn Hansen

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise